Κορονοϊός: Η ανάλυση για τα κρούσματα (30/11/2020) – Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες

Το enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

Σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, συνεχίζεται η πτωτική τάση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα (11547) ήταν αρκετά χαμηλός, πιο χαμηλός απ’ό,τι συνήθως το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα τον χαμηλό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ακόμα όμως κι έτσι, συνεχίζει να επιβεβαιώνεται η συνολικά πτωτική πορεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρείται στον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο τις τελευταίες 10 ημέρες.

Τη Δευτέρα ο αριθμός των θανάτων (85) παρέμεινε σε υψηλές τιμές αλλά ήταν χαμηλότερος από τις προηγούμενες ημέρες, αντικατοπτρίζοντας σε κάποιο βαθμό και το ξεκίνημα της κάμψης της καμπύλης του αριθμού των νέων κρουσμάτων που ξεκίνησε πριν περίπου 12 ημέρες. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο υψηλός αριθμός των θανάτων υποδηλώνει ότι μέχρι και πριν 2 εβδομάδες, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου ήταν υψηλός, λόγω της πλημμελούς εφαρμογής του lockdown τις πρώτες 10 ημέρες της εφαρμογής του και από τη συνέχιση της λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων και την γενικότερα αυξημένη κοινωνική κινητικότητα των γονέων που συνάδει με τη συνοδεία των νεαρών παιδιών από και προς το σχολείο σε συνδυασμό με την χαμηλή εφαρμογή της τηλεργασίας, η οποία αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τους εργαζόμενους ενήλικες. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να ερμηνευθεί από το γεγονός ότι έγινε πιο συνεπής εφαρμογή του lockdown μετά τις 17-18 Νοεμβρίου, περίπου 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του.

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του μοντέλου CORE, ότι με βάση τη συνολική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, έχει παρέλθει πριν 3 ημέρες η κορύφωση του ημερήσιου αριθμού ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνομένοι σε ΜΕΘ). Τη Δευτέρα ο συνολικός αριθμός παραμένει πρακτικά ίδιος (μικρότερος κατά 1), και αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνομένοι σε ΜΕΘ), όχι μόνο λόγω της μείωσης των κρουσμάτων, αλλά και λόγω του ότι οι σχετικά υψηλοί αριθμοί θανάτων (πάνω από 80) θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Η πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνομένοι σε ΜΕΘ) για τις επόμενες ημέρες πανελλαδικά παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2. Η εκτίμηση αυτή θα επαναεπικαιροποιηθεί στις επόμενες ημέρες.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία αυτών στην περίπτωση ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου όπως προδιαγράφεται από το μοντέλο CORE για την Ελληνική επικράτεια, αποτυπώνονται στο Σχήμα 3.

Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Αντίστοιχα επιβεβαιώνονται οι πτωτικές τάσεις στον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης (Σχήμα 5), της Λάρισας (Σχήμα 6), της Αχαΐας (Σχήμα 7) και της Αιτωλοακαρνανίας (Σχήμα 8).

O σημερινός αριθμός κρουσμάτων με βάση των αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά (δυστυχώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας τον αριθμό των τεστ που έγιναν υγειονομική περιφέρεια), αναμένονταν να είναι χαμηλότερος στην Αθήνα. Επίσης και τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά από αρκετές εβδομάδες, ο αριθμός κρουσμάτων ήταν υψηλότερος στην Αττική από τον αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης. Εντούτοις, επειδή δεν έχει ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν από την Τρίτη, 1/12/2020 με βάση τη συνολικότερη μορφή της καμπύλης εξέλιξης της πανδημίας. Για την ώρα συνιστούμε προσοχή στην εξέλιξη των δεικτών της πανδημίας στην Αττική ώστε να δούμε αν για κάποιο λόγο υπήρξε ασυνήθιστη διασπορά στον πληθυσμό που θα μπορούσε να επιβραδύνει την πτωτική τάση των τελευταίων ημερών.

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αθήνα

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 6. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 8. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Η συνολική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η αρχή αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνομένοι σε ΜΕΘ), τείνουν να επιβεβαιώσουν τη συνέχιση της πτωτικής πορείας όπως φαίνεται και από τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα. Σε πανελλήνιο επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος θετικότητας είναι 6,9% (η ημερήσια τιμή χθες ήταν 9%) ενώ η αντίστοιχη τιμή του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι 0.92 (ας σημειωθεί ότι τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Διαφαίνεται ότι εάν συνεχιστεί η ίδια πορεία και με διατήρηση του lockdown μέχρι και τις 14 του Δεκεμβρίου, θα φθάσουμε σε μέση εβδομαδιαία τιμή στα 1000 κρούσματα. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή στην Αττική στην οποία θα πρέπει να παρατηρηθεί προσεκτικά η εξέλιξη του αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις επόμενες 2-3 ημέρες για να δούμε αν θα ακολουθηθεί η πτωτική πορεία που διαγράφονταν μέχρι τώρα ή αν θα υπάρξει μια επιβράδυνση της πτωτικής τάσης. Μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των επιπτώσεων που διαφορετικά σενάρια ανοίγματος της οικονομίας και της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μπορούν να έχουν στον υγειονομικό κίνδυνο από την Covid-19 θα είναι διαθέσιμη προς το τέλος της εβδομάδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ