Το ξέσπασμα Χαρδαλιά-Αρκουμανέα για τα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων

Διέψευσαν τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αναφέρονται σε δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. “Θεωρώ απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ, και άρα της χώρας μας.

Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το εθνικό μητρώο ασθενών covid. Λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2020, βάσει νόμου που περιγράφει όλες τις λειτουργίες του. Καθημερινά τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό μητρώο covid. Τα στοιχεία αυτά η έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες επιστήμονες τα συλλέγουν, τα επεξεργάζονται, τα αναλύουν ώστε καθημερινά στις 6 ώρα να έχουμε την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ με πάρα πολλά στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα να δίνουμε πιο εξειδικευμένα στοιχεία με αλγορίθμους και προβλεπτικά μοντέλα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ώστε να έχουμε μια πολύ εικόνα για την πανδημία” τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

“Στα ίδια δημοσιεύματα διάβασα για κάποιες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, για σκοτεινές συμφωνίες. Φαντάζομαι αυτοί που τα έχουν γράψει εννοούν τη συγκεκριμένη αυτή σύμβαση που από 2 Ιουνίου 2020 βρίσκεται αναρτημένη και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, και στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημόσιων συμβάσεων, και στην πλατφόρμα της Κομισιόν για δημόσιες συμβάσεις. Και φυσικά αφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των συμβάντων των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ, των ΚΟΜΥ, που και αυτές καταχωρούν στο ένα και μοναδικό μητρώο covid ασθενών. Το μόνο αρχείο που υπάρχει στη χώρα μας. Δημοσιεύματα τέτοια δημιουργούν μια σύγχυση που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την πορεία της πανδημίας” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε: “Όσα γράφηκαν χθες όλοι εμείς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας τα θεωρούμε παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκεια και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέση και επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας , υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα”.

“Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα. Απαιτούν προσήλωση στον στόχο και το αποτέλεσμα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονές του, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοί του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής της πανδημίας. Εμείς στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες για τα πραγματικά δεδομένα. Και προφανώς με πολιτική στόχευση. Η ουσία είναι μια. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης για όλους, και εμείς όλοι στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και όλοι μαζί , μαζί με τον ΕΟΔΥ και το υγειονομικό προσωπικό, μαζί με το υπουργείο Υγείας, όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής συνεχίζουμε” συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ