Παπαευαγγέλου: Επιτέλους τα δεδομένα δείχνουν μείωση κρουσμάτων – Πού βρίσκεται ο δείκτης Rt

Έκκληση προς τους πολίτες να προσέχουν την υγεία τους απηύθυνε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ ενώ επεσήμανε ότι η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται καθώς και ο αυξημένος αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη από τον κορονοϊό καθημερινά στη χώρα μας. Είναι εμφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ επίσης είναι σαφές ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν στο εθνικό επίπεδο μετά το δεύτερο lockdown, που είναι ήδη τρεις εβδομάδες σήμερα, δεν τηρήθηκαν απ’ όλους, το βλέπουμε από την κινητικότητα στον δρόμο” επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: “Η εμπειρία τόσο από την άνοιξη όσο και από το δεύτερο κύμα δείχνει ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη διακοπή της διασποράς του ιού είναι η καθολική χρήση μάσκας και η δραματική μείωση των επαφών μας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιτέλους τη μείωση των κρουσμάτων, τη μείωση του δείκτη θετικότητας στα τεστ, αλλά και του δείκτη Rt που έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Κάναμε όλοι μας έναν μεγάλο αγώνα να το πετύχουμε αυτό”.

Η καθηγήτρια απηύθυνε έκκληση να ευχηθούμε σε όλους τους εορτάζοντες και σήμερα Αγίου Ανδρέα και των επόμενων ημερών με ένα “θερμό τηλεφώνημα”. “Να τους ευχηθούμε σε όλους με ένα θερμό τηλεφώνημα, επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου”.

Συνέχισε λέγοντας “η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα την παράταση της πανδημίας, την απώλεια συνανθρώπων, την πίεση των νοσοκομείων, σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και την εμφάνιση μίας αθροιστικής κόπωσης όλων μας. Η συμπεριφορά όλων μας είναι κομβικής σημασίας, να γίνει κατανοητό από όλους ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια, ασέβεια προς τη δημόσια υγεία, προς τη θυσία όλων των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ αλλά και προς τους συμπολίτες μας που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, που είναι και η πλειοψηφία του πληθυσμού, να δείξουμε σεβασμό προς τους συνανθρώπους που χάθηκαν από τον κορονοϊό. Να σκεφτούμε τους ήρωες της πρώτης γραμμής του εθνικού συστήματος υγείας που δίνουν καθημερινά μάχη, να σκεφτούμε αυτούς που είναι σημαντική μερίδα της κοινωνίας που στη διάρκεια του lockdown δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ζουν με την αγωνία της ανεργίας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, θα έλεγε πολλούς μήνες μπροστά μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Επιτροπή μας συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ από τον οποίο ενημερώνεται σε τακτική βάση κάθε εβδομάδα για τα επιδημιολογικά δεδομένα εκτιμώντας διάφορους δείκτες και παραμέτρους. Η επιτροπή μας εκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα συζητήσει και θα εισηγηθεί προτάσεις για τυχόν άρση κάποιων μέτρων του lockdown. Η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και η πίεση των ΜΕΘ αποτελούν τα σημαντικότερα κριτήρια για τις αποφάσεις μας. Η συμπεριφορά όλων μας τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει την τύχη μας. Θα ήταν ιδεατό αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας. Από τη συνειδητοποίηση ότι η επιστροφή στις προηγούμενες συνήθειές μας δεν είναι εφικτή και η παρεΐστικη κοινωνική ζωή που αναζητούμε είναι εκτός πραγματικότητας και λογικής σήμερα. Το ιδανικό θα ήταν να μάθουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά, απολαμβάνοντας την υγειά μας, την οικογενειακή ζωή και δραστηριότητες που δεν μας εκθέτουν στον αόρατο εχθρό. Έτσι θα μπορούσαμε να πορευτούμε με λιγότερους περιορισμούς τους επόμενους μήνες, άλλωστε το lockdown δεν ταιριάζει στη φύση του Έλληνα και οι περιορισμοί μας καταβάλλουν σωματικά, οικονομικά και ψυχικά. Στόχος να παραμείνουμε υγιείς σε μια άλλη κανονικότητα”. Ακολούθως απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες να προσέχουν την υγεία τους και να μην αποφεύγουν τα νοσοκομεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ