Λινού: Ανακρίβεια στα τεστ κορονοϊού – Δεν έχουμε αντιπροσωπευτικά στοιχεία, ντρέπομαι που το λέω

Για ανισότητα και ανακρίβεια σε ό,τι αφορά στα τεστ κορονοϊού, έκανε λόγο η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

“Πρώτον, ανισότητα γιατί τεστ μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα -και το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή- και επίσης ανακρίβεια. Διότι όταν μετράνε κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα και για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα, δεν με πείθει εμένα το αν είχαν ή δεν είχαν προβλήματα στα ένα ή δύο αρχεία”, εξήγησε η κ. Λινού.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν αντιπροσωπευτικά στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας: “Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να εκφράζουν όλο τον πληθυσμό. Να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Είναι τρελό να έχουμε τις καλύτερες δυνατότητες για μελέτες πολιτικές και να μην έχουμε αντίστοιχα ένα δείγμα-δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσο πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα Υγείας. Γιατί εάν το ξέραμε αυτό πριν από τρεις μήνες ότι θα προκύψει, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν πιο προετοιμασμένοι. Και νομίζω ότι εκεί είναι το πρόβλημα και συνεχίζει να παραμένει το πρόβλημα”, είναι κρίμα, συμπλήρωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ