Κορονοϊός: Η ποσοτική ανάλυση για την εξέλιξη της πανδημίας την Παρασκευή 27/11/2020

Το enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ. Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Παρασκευής του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνεται η πτωτική τάση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και συντελεί στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν και σήμερα (31077) ήταν στα συνήθη υψηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνολικά πτωτική πορεία που παρατηρείται στον εβδομαδιαίο μέσο όρο που ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων συνεχίστηκε και σήμερα, υποδηλώνοντας, ότι μέχρι και πριν 2 εβδομάδες, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου ήταν υψηλός, καταδεικνύοντας την πλημμελή εφαρμογή του lock down από τους πολίτες τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων σε συνδυασμό και με την έντονη πτώση που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι έγινε πιο συνεπής εφαρμογή του lock down μετά τις 17-18 Νοεμβρίου, περίπου 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του, και αναμένεται να αρχίσει να πέφτει μετά από τις επόμενες 4-5 ημέρες. Αντίστοιχα πτωτική αναμένεται να είναι και η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) από τις επόμενες ημέρες Σχήμα 1 .

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία αυτών όπως προδιαγράφεται από το μοντέλο CORE για την Ελληνική επικράτεια, αποτυπώνονται στο Σχήμα 2 .

Αντίστοιχα πτωτικές τάσεις παρατηρούνται και αναμένονται να συνεχιστούν και στις επιμέρους μεγάλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας ( Σχήμα 3 ), της Θεσσαλονίκης ( Σχήμα 4 ) και της Λάρισας ( Σχήμα 5 ).

Το γεγονός ότι και τη Παρασκευή τα κρούσματα παρέμειναν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, εντείνει την αισιοδοξία μας για τη συνέχιση της πτωτικής πορείας και είναι πολύ πιθανό εάν συνεχιστεί η ίδια πορεία και με διατήρηση του lock down μέχρι και τις 14 του Δεκεμβρίου, να φθάσουμε σε μέση εβδομαδιαία τιμή στα 1000 κρούσματα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί μια μη συγκρατημένη και μερική άρση του lock down στην περίοδο των γιορτών, θα μπορούσε να αναστρέψει πολύ έντονα την πορεία που φαίνεται να διαγράφεται, υποβοηθούμενη και από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο τέλος Δεκεμβρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ