Γιώργος Φούντας: Η άγνωστη ιστορία που τον συνέδεσε με τον Σον Κόνερι – ΒΙΝΤΕΟ

Επιμέλεια: Κυριάκος Γεωργόπουλος

Γοητευτικά αρρενωπός, άνδρας παλιάς κοπής, δυναμικός και χαμηλών τόνων ήταν ο Γιώργος Φούντας. Ο ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, άφησε εποχή για τις ερμηνείες του. Συνήθως ερμήνευε ρόλους σκληρών ανδρών, με μπέσα, λεβεντιά που αγαπούσαν μέχρι θανάτου. Αν και πολλές φορές είχε «ντυθεί» τον ρόλο του αλήτη στο τέλος κάθε ταινίας πάντα έδειχνε έναν χαρακτήρα που είχε σημάδια δικαιοσύνης, καλοσύνης και αγάπης.

Στον ελληνικό κινηματογράφο ο Γιώργος Φούντας έγινε γνωστός κυρίως για τον ρόλο του στην ταινία “Στέλλα” το 1955, του Μιχάλη Κακογιάννη. Η σκηνή που σκοτώνει την αγαπημένη του «Στέλλα» συγκλονίζει και τον κατατάσσει στο κινηματογραφικό πάνθεον. Άλλωστε η Μελίνα Μερκούρη, έγραψε στην αυτοβιογραφία της ότι ήταν «εντυπωσιασμένη από το παίξιμο του συμπρωταγωνιστή» της. Που ήταν εξάλλου «καλύτερο από το δικό μου». Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης τον είχε καλέσει στο σπίτι της Μελίνας Μερκούρη για να δει τη χημεία τους. «Όταν τους είδα μαζί, ήξερα πως θα ζωντάνευε ιδανικά τον Μίλτο, το θηρίο που της έπρεπε στην κορμοστασιά, τη λεβεντιά και το μαχαίρι», είπε ο σκηνοθέτης για την εποχή που σκάρωνε τη φοβερή και τρομερή «Στέλλα».

Στον μισό αιώνα της λαμπρής κινηματογραφικής σταδιοδρομίας του ο Φούντας θα πάρει μέρος σε 50 περίπου ταινίες. Από αυτές ξεχωρίζουν τα φιλμ «Ποτέ την Κυριακή», «Τα Κόκκινα Φανάρια», «Το Κάθαρμα», «Αλέξης Ζορμπάς», «Τρούμπα ’67» και η διεθνούς βεληνεκούς «Αμέρικα Αμέρικα» το 1963.

Τότε άρχισε να δέχεται προτάσεις από ξένες παραγωγές. Η πρώτη ήρθε από το το Χόλιγουντ και τον ίδιο τον Μπίλι Γουάιλντερ. Ο Γιώργος Φούντας προφασιζόμενος ότι δεν μπαίνει σε αεροπλάνο. Σειρά είχαν μετά οι παραγωγοί του «Πράκτορα 007» που αναζητούσαν τον αντικαταστάτη του Σον Κόνερι. Έβαλαν στο στόχαστρο τον Έλληνα ηθοποιό ο οποίος έφτασε στην τελική δυάδα με τον Τζορτζ Λάζενμπι. Κι όλα αυτά έπειτα από τις κοπιώδεις προσπάθειες του Φίνου. Ο Φούντας ισχυρίζεται αδιάφορα στην τελική οντισιόν ότι δεν προλαβαίνει να μάθει αγγλικά και αφήνει άφωνη την παραγωγή.

Αν και οι ρόλοι του έδειχναν έναν άνδρα δυναμικό, αγέρωχο, σκληρό που κάποιες φορές χρησιμοποιούσε τις γυναίκες, στην προσωπική του ζωή υπήρξε ακριβώς το αντίθετο. Χαμηλών τόνων, τρυφερός, πιστός έζησε επί 56 χρόνια με τη δεύτερη σύζυγό του, χορεύτρια, Χρυσούλα Ζώκα με την οποία απέκτησε έναν γιο. Έζησαν μαζί μια ήρεμη οικογενειακή ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Από τον πρώτο του γάμο είχε αποκτήσει δύο κόρες. Ο Γιώργος Φούντας πέρασε τα τελευταία του χρόνια νικημένος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όταν έφυγε από τον κόσμο στις 28 Νοεμβρίου 2010, στο πλάι του ήταν η γυναίκα της ζωής του και τα παιδιά του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ