Μόσιαλος: Δεν πρέπει να ανοίξει όλη η Ελλάδα μαζί – Τι είπε για τα σχολεία

Την άποψή του ότι το άνοιγμα της χώρας από το lockdown θα πρέπει να γίνει σε ζώνες, διατύπωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αν ληφθεί η απόφαση να επαναλειτουργήσουν πρώτα τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστοί άλλοι τομείς.

“Δεν θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τη στατιστική ανάλυση που θα κάνουν”, δήλωσε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στους έξι δείκτες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα. Όπως είπε, “η επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς θα εξαρτηθούν από τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα”. Εξήγησε ότι ο πρώτος είναι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων συνολικά “κι ελπίζουμε σε σημαντική μείωση τις επόμενες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα”, και ο δεύτερος είναι η κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες. Ο τρίτος δείκτης είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο τέταρτος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης “που δυστυχώς δεν τον έχουμε στη χώρα”, όπως είπε, “είναι πόσοι έχουν κολλήσει τον κορονοϊό σε κάθε περιοχή”, γιατί, εξήγησε, “έτσι φαίνεται πόσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα”. Ο έκτος δείκτης, είναι “το τι θέλεις να ανοίξεις”.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι για να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δεν πρέπει να λειτουργήσουν πολλά άλλα. “Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία με συνολική υπερφόρτωση της κυκλοφορίας μαζί”, είπε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων για την ψυχολογία των μαθητών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.

Δείτε τη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ