Χατζηχριστοδούλου: Ίσως στις 7 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση – ΒΙΝΤΕΟ

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την πορεία της πανδημίας και το lockdown.

Στο ερώτημα αν πρέπει να παραταθεί το lockdown, τη στιγμή που πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων ενώ μας προκαλεί άγχος και θλίψη ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων, υπογράμμισε: “Οι δυο αυτοί αριθμοί θα συνεχίσουν να είναι υψηλοί και το επόμενο διάστημα. Θα βλέπουμε τα κρούσματα να αποκλιμακώνονται, να πέφτουν, να περιορίζονται, ενώ οι άλλοι αριθμοί θα είναι σε υψηλά επίπεδα. Αυτή είναι η αναμενόμενη πορεία της πανδημίας αυτό το διάστημα. Παρακολουθώ τα στοιχεία για Θεσσαλονίκη και Λάρισα που είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, όλη η Βόρεια Ελλάδα, και βλέπω μια σταθεροποίηση της κατάστασης” σημείωσε και τόνισε: “Κοιτάμε τους δείκτες και βλέπουμε ότι σταθεροποιείται η κατάσταση, άρχισε η σταθεροποίηση και ενδεχομένως η πτωτική πορεία, θα τη δούμε αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, όμως δυστυχώς στους άλλους αριθμούς και στην πίεση του συστήματος υγείας θα εξακολουθούμε να βλέπουμε να πιέζει το σύστημα υγείας και σε μονάδες απλές covid και σε εντατικές και ενδεχομένως και σε θανάτους”.

“Ενδεχομένως να χρειαστεί άλλη μια εβδομάδα, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, να πάμε στις 7, να πάμε σε μια σχετική αποκλιμάκωση, αλλά αυτά θα τα δούμε την άλλη εβδομάδα, και να συζητήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δούμε πώς και με ποιο τρόπο θα γίνει η αποκλιμάκωση” τόνισε.

Σχετικά με το τρίτο κύμα πανδημίας που μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε lockdown είπε: “Ο καιρός θα ευνοεί τη συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού, δεν θα σταματήσει ο ιός να μεταδίδεται και αν εμείς συγχρωτιζόμαστε αυτός θα συνεχίσει να μεταδίδεται. Οπότε από εμάς εξαρτάται τι μέτρα θα πάρουμε και σε τι μέτρο. Θέλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πει επανειλημμένα και μετά τη σταδιακή άρση του lockdown, εφόσον κι όταν αυτή γίνει. Αυτό θα αποφασιστεί μόνο εφόσον δούμε ότι πάνε καλύτερα τα νοσοκομεία, άρα το σύστημα υγείας να έχει περισσότερες αντοχές. Μόνο τότε θα αποφασίσουμε για περιορισμένη άρση του lockdown και σταδιακή. Προσωπικά το βλέπω μετά τις εφτά όχι για τέλος του μήνα που είχαμε πει. Είναι ενδεχόμενο να έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση και να δούμε και ένα τρίτο κύμα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Να δώσω μια αισιόδοξη νότα αν έχουμε το εμβόλιο έγκαιρα αρχές του επόμενου χρόνου. Μπορεί με το να κάνουν κάποιες ομάδες και αν έχουμε μια εμβολιαστική κάλυψη ενδεχομένως και με τήρηση μέτρων να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown. Aν τηρήσουμε αυστηρά μέτρα και αν έχουμε ένα εμβόλιο στη διάθεσή μας αρχές του άλλου χρόνου, θα δούμε πώς θα κινηθεί αυτή η ιστορία, σίγουρα είναι μια μεγάλη βοήθεια στη μάχη που δίνουμε με τον κορονοϊό”.

Για όσους ανησυχούν για τις παρενέργειες των εμβολίων είπε: “Θέλω να βεβαιώσω ότι οι διεθνείς οργανισμοί που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία, δεν θα κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια. Θα δουν όλα τα δεδομένα ασφάλειας, έγιναν σε χιλιάδες πληθυσμού. Μπορεί να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά έχουμε μεγάλο αριθμό εθελοντών που εμβολιάστηκαν σε όλες τις κλινικές δοκιμές. Άρα θα είναι με σχετική βεβαιότητα ό,τι κυκλοφορήσει και οι διεθνείς οργανισμοί δεν θα το κάνουν ελαφρά τη καρδία”.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ