Κορονοϊός-Μαγιορκίνης: Δυναμική εκθετική αύξηση στη χώρα μας – Ποια στοιχεία είναι ανησυχητικά – ΒΙΝΤΕΟ

“Η δυναμική του δεύτερου κύματος της νόσου Covid-19 συνεχίζει να ενισχύεται σε παγκόσμια κλίμακα για πρώτη φορά. Από την αρχή της πανδημίας, καταγράφηκαν περισσότερες από 600.000 διαγνώσεις σε μία ημέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν από τον SARS-Covid εξακολουθεί να έχει ανοδική πορεία ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 9.000 ανά ημέρα από την αρχή της επιδημίας”, επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Κατά την ενημέρωση, αφού αναφέρθηκε στις διαγνώσεις στην Ελλάδα για την Παρασκευή, σημείωσε πως η επιδημία στη χώρα κινείται σε δυναμική εκθετικής αύξησης προσεγγίζοντας τις 3.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Υπογράμμισε πως “η Αττική παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός της τρέχουσας εβδομάδας ξεπερνώντας τις 500 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ωστόσο αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου εξακολουθούμε να βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 6 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική. Εκτεταμένη επιβάρυνση βλέπουμε πλέον και σε άλλες λιγότερο πυκνές αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας στις οποίες καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις σε πανελλαδική κλίμακα” είπε ο καθηγητής ενώ αναφερόμενος στα ηλικιακά χαρακτηριστικά σημείωσε:

“Οι νέοι 19-39 εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40-65 που και αυτή πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 μεγάλο μέρος των οποίων ανήκει στις λεγόμενες σχολικές ομάδες διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα… Ωστόσο ανησυχητική παραμένει η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες των 65 και πάνω” είπε ο καθηγητής και υπογράμμισε ότι στα παιδιά κάτω των 10 ετών οι διαγνώσεις είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο επεσήμανε ότι ανησυχία προκαλεί η περαιτέρω αύξηση στον αριθμό διαγνώσεων στους 65 και πάνω αλλά και το κλείσιμο ψαλίδας ανάμεσα στις δύο κεντρικές ηλικιακές ομάδες 40-65 και 65 και πάνω γιατί οι 45-65 είναι η δεύτερη ηλικιακή ομάδα που δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας έχοντας και τη δεύτερη μεγαλύτερη θνητότητα”.

“Αν και ο συνολικός αριθμός ασθενών ανά εκατομμύριο πληθυσμού που έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας παραμένει σημαντικά χαμηλός στην Ελλάδα, με βάση τα συγκρινόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα, από την άλλη ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των ασθενών που καταλήγουν, έχει πλέον ξεπεράσει τους 10 ανά ημέρα και δυστυχώς αναμένουμε ότι θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες”, τόνισε.

Για το δεύτερο lockdown που θα ισχύσει από το ξημέρωμα του Σαββάτου υπογράμμισε: “Βασικό στοιχείο αποτελεί ο κατά δύναμη περιορισμός των στενών κοινωνικών επαφών με άτομα από άλλα νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί δραματικά ο δείκτης μετάδοσης rt. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που δεν βρίσκονται στο ίδιο σπίτι μ’ εμάς θα πρέπει να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις και να αερίζουμε τον χώρο. Άλλη μια φορά τονίζουμε εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ