Κορονοϊός – Παναγιωτόπουλος στον Realfm 97,8: Είχαμε ραγδαία αύξηση σε όλους τους δείκτες – Τι είπε για το lockdown

“Τα νέα δεδομένα της ταχείας, ραγδαίας αύξησης σε όλους τους δείκτες που κοιτάμε, αριθμός κρουσμάτων, αριθμός νοσηλευομένων, αριθμός νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, αναλογία θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ, όλα αυτά για κάποιο λόγο, που δεν έχουμε πλήρως διευκρινίσει, είχαν μια ραγδαία αύξηση το τελευταίο δεκαήμερο” δήλωσε ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Μπορεί και να ισχύει ότι υπάρχουν 150.000 κρούσματα, δεν είναι εύκολο να το υπολογίσει κανείς. Ξέρουμε ότι τα κρούσματα που γίνεται διάγνωσή είναι μέρος του συνόλου παγκοσμίως. Δεν γίνεται διάγνωση σε όλα και κυρίως τα κρούσματα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα” πρόσθεσε.

“Όσο μεγαλώνει η ηλικία, η μετάδοση είναι μεγαλύτερη” σημείωσε.

“Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το Lockdown είναι το κατ’αρχήν, θα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα μέχρι το τέλος Νοέμβρη που θα είναι η σύσταση. Είναι σαφές ότι θα επανεκτιμώνται συνεχώς τα πράγματα για ενδεχόμενη παράταση ή όχι. Μπορεί να διακοπεί και να ξαναγίνει για κάποιες ημέρες. Δεν πρέπει να έχουμε την αίσθηση ότι είναι ένα κλειστό κουτί, 30 ημέρες και τελειώσαμε” υπογράμμισε. “Έχει και τα απρόβλεπτα ο κορονοϊός. Η τόσο ραγδαία αύξηση δεν ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί εξ ου και τα μέτρα” πρόσθεσε. “Η φάση που βρισκόμαστε που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη διασπορά του ιού, οφείλει να έχει συνέπειες σε προσωπικό επίπεδο, να ξαναδούμε τις καθημερινές ρουτίνες, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον απέναντι σαν να είναι μεταδοτικός. Πόσο σχολαστικοί είμαστε στο πλύσιμο χεριών και με τη μάσκα. Όχι κάτω από τη μύτη, το βλέπουμε ακόμα και είναι μισή δουλειά” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ