Πρόεδρος ΟΑΣΑ στον Realfm 97,8: Πολύ σύντομα ο συνωστισμός θα είναι παρελθόν – Τι είπε για τα λεωφορεία

“Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τις συγκοινωνίες στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, σε όλες τις μεγάλες πόλεις άλλων ηπείρων, υπάρχει αυτή η τεράστια δυσκολία που πρέπει να έχουμε μειωμένη πληρότητα, εδώ στην Ελλάδα, στην Αθήνα στο 65% και που με τον υπάρχοντα στόλο αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν να επιτευχθεί. Άρα, καταλαβαίνουμε τις διαμαρτυρίες του κόσμου και τις ανησυχίες του, βεβαίως θέλω να πω ότι από τα δικά μας στοιχεία της τηλεματικής, τα οποία έχουμε αναλύσει πολύ προσεκτικά, βγάζουμε ότι υπάρχει ο συνωστισμός αλλά δεν υπάρχει σε τεράστιο μέγεθος. Βγάζουμε περίπου 1.100 οχήματα την ημέρα έξω το πρωί στην ώρα αιχμής και τα οχήματα που διαπιστώνουμε ότι έχουν συνωστισμό είναι γύρω στα 40 με 50 την ώρα αιχμής” δήλωσε ο πρόεδρος Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), Ιωάννης Γκόλιας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. “Προσπαθούμε να μειώσουμε τον συνωστισμό. Ήδη έχοντας βγάλει τα 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ σε περιφερειακές γραμμές, απελευθερώνοντας 100 λεωφορεία της ΟΣΥ, τα οποία έχουμε βάλει στις κεντρικότερες γραμμές, έχουμε μειώσει αυτό το ποσοστό. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έρθουν άλλα 100 λεωφορεία ΚΤΕΛ και θα τοποθετηθούν στις γραμμές πάλι περιφερειακές και θα απελευθερωθούν άλλα για τις κεντρικές γραμμές. Θα βελτιώσουμε κι άλλο την κατάσταση στις κεντρικές περιοχές. Θα πέσει αυτός ο αριθμός κάτω από 30 λεωφορεία (με συνωστισμό). Και ήθελα να πω ότι έχουμε προσφορές για τον διαγωνισμό του leasing όπου θα πάρουμε 300 λεωφορεία στο τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου θα αρχίσουν να κυκλοφορούν. Οπότε θα φτάσουμε σε έναν αριθμό 1300-1400 λεωφορείων μάχιμων στην πράξη και ο αριθμός θα πέσει στα 10 με 20 λεωφορεία. Ποτέ δεν μηδενίζεται όσο στόλο κι αν έχεις. Η μεγάλη προσπάθεια είναι να μειωθεί όσο μπορούμε” πρόσθεσε.

“Ήδη αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα το έχουμε κατεβάσει κάτω από 30 λεωφορεία, στόχος στις αρχές του έτους να είναι ένα μηδαμινό ποσοστό” υπογράμμισε. “Για τα λεωφορεία leasing ήδη έχουν υποβληθεί προσφορές και αξιολογούνται. Μέχρι το τέλος του έτους και αρχές του επόμενου, στα μέσα Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσουν και θα αυξήσουν τα διαθέσιμα οχήματα. Και αυτό είναι μια γέφυρα μέχρι να έρθουν τα λεωφορεία, τα οποία θα προκυρύξουμε μέσα στον Δεκέμβριο. Θα είναι 600 νέα λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα ανανεώσουν τον στόλο. Δυστυχώς ο στόλος είναι πάρα πολύ παλιός, για πάρα πολά χρόνια. Για πάνω από 10 χρόνια δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη. Μας μένουν πολλά λεωφορεία στο δρόμο λόγω της μεγάλης ηλικίας. Για μια δεκαετία δεν έχουμε πάρει κανένα λεωφορείο, για την ακρίβεια 12 χρόνια, αυτό είναι πραγματικά τρομερό” σημείωσε.

Ερωτηθείς αν οι πολίτες τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό ανέφερε ότι “σε μεγάλο ποσοστό τηρούν τη μάσκα. Βεβαίως υπάρχει και μια ατομική ευθύνη, δεν μου αρέσει να το ρίχνω στην ατομική ευθύνη αλλά οπωσδήποτε θέλω να αναφέρω να φοράμε όλοι μάσκα, να κρατάνει αποστάσεις όσο μπορούν. Και όσοι δεν βιάζονται ας πάρουν το επόμενο λεωφορείο που δεν θα υπάρχει ο συνωστισμός. Είναι λίγα τα λεωφορεία που έχουν συνωστισμό, αν περιμένει κάποιος λίγο μπορεί να πάρει το επόμενο. Τουλάχιστον αυτοί που δεν βιάζονται, αυτό δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε. Δεν επεμπολώ τις ευθύνες μας, δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα από τους πολίτες, έχουμε και εμείς υποχρέωση και την ασκούμε όσο γρηγορότερα και καλύτερα μπορούμε. Πολύ σύντομα πιστεύω ο συνωστισμός θα είναι παρελθόν και θα δώσουμε στον Αθηναίο πολίτη, συνθήκες που ταιριάζουν και με τον κορονοϊό”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ