Κορονοϊός: “Κοκκινίζει” ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες – ΒΙΝΤΕΟ

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε την Τρίτη στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.259 νέα κρούσματα, για πρώτη φορά δηλαδή “σπάει” το όριο των 1.000 ημερήσιων κρουσμάτων.

Εκτός από τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και οι Περιφέρειες που περνούν στο κόκκινο (επίπεδο 4) του επιδημιολογικού χάρτη. Μέσα σε λίγες μέρες τέσσεις περιοχές της Δυτικής και Βορείου Ελλάδας πέρασαν στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) λόγω έξαρσης του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Τρίτης στην καθιερωμένη ενημέρωση για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, οι Περιφέρειες Ιωαννίνων και Σερρών αναβαθμίζονται στο επίπεδο 4, κοκκινίζοντας ακόμα περισσότερο τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη είναι στα όρια συναγερμού.

Επιπλέον, η Νάξος και η Ροδόπη πέρασαν στο επίπεδο 3 και η Δράμα στο επίπεδο 2. Αντιθέτως, η Αμοργός πέφτει στο επίπεδο 1.

“Καμπανάκι” Χαρδαλιά σε… ασυνείδητους επιχειρηματίες: Δεν είναι ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς προς τους “ασυνείδητους” όπως τους χαρακτήρισε επιχειρηματίες που δεν τηρούν τα μέτρα.

“Στόχος των ελέγχων είναι να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα εφαρμόζονται. Αυτό επιβάλλει, αυτό απαιτεί η προστασία της δημόσιας υγείας. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αντιλαμβανόμενη το διακύβευμα, σέβεται και τηρεί τα μέτρα. Δυστυχώς υπάρχουν και κάποιες λίγες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα μαγαζιά που έκλειναν εικονικά χωρίς να τηρούν τον περιορισμό του ωραρίου. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να κερδοσκοπούν θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Δεν είναι δίκαιο ούτε για τους επιχειρηματίες που με περισσό αίσθημα ευθύνης τηρούν τα μέτρα αλλά ούτε και για τους πολίτες για την προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλλουμε εδώ και εννέα μήνες. Είμαστε αμείλικτοι στην κατεύθυνση των ελέγχων που γίνονται πλέον σαρωτικοί, με ειδικά μικτά κλιμάκια της ΕΛΑΣ, της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας και της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς. Και καλούμε κι αυτούς τους λίγους ασυνείδητους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τη δημόσια υγεία να συνειδητοποιήσουν τις απαράδεκτες, σχεδόν εγκληματικές τους ευθύνες που έχουν όταν έχουν όταν ακολουθούν τακτικές και συμπεριφορές όπως αυτές των προηγούμενων ημερών σε Πειραιά, σε Περιστέρι, στη Λεωφ. Λιοσίων. Απευθύνουμε ισχυρή προειδοποίηση ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές” υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θάσος, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κεφαλληνία, Λακωνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Πάρος, Ρέθυμνο, Σποράδες (εκτός Σκιάθου), Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Άρτα, Αχαΐα, Δράμα, Έβρος, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λέσβος, Μαγνησία, Μύκονος, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Πρέβεζα, Ρόδος, Σάμος, Σκιάθος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος, Νήσοι Αττικής (εκτός Σαλαμίνας).

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Νότιος Τομέας Αθηνών, Νάξος, Πειραιάς, Ροδόπη, Τρίκαλα και η Σαλαμίνα.

Επίπεδο 4: Σέρρες, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη.

Τα μέτρα που ισχύουν ανά επίπεδο

Επίπεδο 3

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00 τα ξημερώματα. Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας).

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας. Έως 9 άτομα με μάσκες. Τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου. Σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.

Σε σχολεία και εκπαιδευτικές δομές, τα παιδιά από τεσσάρων ετών και άνω, φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Μάσκα έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα και τηλε-εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στο Λιανεμπόριο γίνεται υποχρεωτική η μάσκα για όλους ενώ υπάρχουν περιορισμοί βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον).

Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις κινηματογραφικές προβολές, οι οποίες θα γίνονται: Με 30% πληρότητα σε υπαίθριους και σε κλειστούς χώρους και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι παιδότοποι θα λειτουργούμε με 1 παιδί ανά 10 τ.μ. έως 20 παιδιά. Yποχρεωτική χρήση μάσκας από τεσσάρων ετών και άνω ενώ επιτρέπεται ένας συνοδός ανά παιδί. Συνοδοί με μάσκα στο χώρο αναμονής. Τήρηση αποστάσεων στα τραπεζο-καθίσματα και κανόνων υγιεινής.

Στην εστίαση, είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από το κοινό κατά την αναμονή και κατά τη διαδικασία σερβιρίσματος. Θα είναι 4 άτομα ανά τραπέζι. Τα μαγαζιά θα λειτουργούν με πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας. Στους χώρους όπου προσφέρεται ζωντανή μουσική, η πληρότητα περιορίζεται στο 30% της ωφέλιμης επιφάνειας. Κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).

Επίπεδο 4Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00, με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας).

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ αναστέλλονται οι συναθροίσεις. Στα σχολεία υπάρχει ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση. Επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αναστέλλεται η λειτουργία σε κινηματογραφικές προβολές, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια). Ακόμη αναστέλλεται η λειτουργία σε μουσικές σκηνές, στην εστίαση (εστιατόρια κτλ) και λειτουργούν μόνο take away – delivery.

Στα καταστήματα τροφίμων και στο λιανεμπόριο, μεταξύ άλλων επιτρέπεται να βρίσκεται 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20 – 100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον). Στα μαγαζιά με τρόφιμα, πρέπει να γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Λειτουργία Σαββατοκύριακο.

Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της ΠΕ στην οποία αφορούν τα μέτρα Μέχρι 1 επιβάτης σε taxi. Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα.

Αναστολή λειτουργίας στη Δικαιοσύνη και στα γυμναστήρια. Επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση. Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ