Κορονοϊός: Το κρίσιμο 48ωρο για τη Βόρεια Ελλάδα – Τα μέτρα που εξετάζονται, τι ανησυχεί τους ειδικούς

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές και πολιτικές Αρχές της χώρας για την εξέλιξη του κορονοϊού αλλά και για την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένες περιοχές. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα έκρουσε “καμπανάκι”. Το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο για τη Βόρεια Ελλάδα, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής να βρίσκεται σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Σέρρες. Συνεχώς αξιολογείται η κατάσταση στις συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και τον δείκτη θετικότητας στα τεστ που διενεργούνται. Στοιχεία που θα κρίνουν και τα επόμενα βήματα – μέτρα που πιθανόν να ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Στο τραπέζι βρίσκεται το μέτρο των τοπικών lockdown προκειμένου να προλάβουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση την απειλή μιας περαιτέρω διασποράς που θα προκαλέσει “κρασάρισμα” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ενδεχόμενο να περάσουν αυτές οι τρεις περιοχές ή κάποια από αυτές από το πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού στο κόκκινο είναι μεγάλο και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 νέα κρούσματα κορονοϊού πανελλαδικά – αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τα 935 του Σαββάτου πιθανόν και λόγω των λιγότερων τεστ που γίνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο- ενώ αυξήθηκαν στους 95 και οι διασωληνωμένοι (από 84 που ήταν έως την Κυριακή). Επίσης, 911 είναι οι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία, ενώ 89 ήταν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και 11 σε ΜΕΘ κατά τη χθεσινή ημέρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Η… μεταφορά της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στα νοσοκομεία είναι αναμενόμενη κατά τους ειδικούς και οι επόμενες εβδομάδες και ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες ακόμη και αν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν σε ένα επίπεδο.

Από την κυβέρνηση έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι “θα γίνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια μέχρι το εμβόλιο στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2021”. Έχουν αποκλείσει βέβαια, το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, το οποίο θα κόστιζε ακριβά και στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν εξετάζεται ακόμη, όπως δήλωσε και ο κ. Στέλιος Πέτσας, ούτε αλλαγή ωραρίου στην εστίαση ώστε να κλείνουν νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, ούτε και περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών άνω των 65 ετών. Αυτή τη στιγμή πάντως, κυβέρνηση και επιστήμονες περιμένουν να δουν πώς θα επιδράσουν στον περιορισμό του ιού τα ήδη υφιστάμενα μέτρα και ειδικά μετά την εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού σε πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, αλλά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05.00.

Στον χάρτη επικινδυνότητας της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται 14 περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες στο «πορτοκαλί» και δύο στο «κόκκινο». Όμως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τοπικών ή ακόμη και ενός γενικευμένου lockdown για 14 μέρες, ιδιαίτερα εφόσον τα κρούσματα ξεπεράσουν έως το τέλος της εβδομάδας τα 1.500 ημερησίως, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να είναι προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση για τετραψήφιο αριθμό τις επόμενες ημέρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ