Τσακρής στον Realfm: Πιο επιθετικός ο κορονοϊός από τη γρίπη – Πέντε φορές χειρότερη η έκβαση των ασθενών

“Λίγο πολύ σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζεται ο ίδιος αλγόριθμος με τις ζώνες και τα επίπεδα, με τους χρωματισμούς που ξέρουμε, πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο ανάλογα με την έκταση της πανδημίας σε κάθε περιφέρεια. Να θυμόμαστε πάντα ότι το επιδημικό κύμα στη χώρα μας είναι λίγο πιο πίσω σε σχέση με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις διάφορες χώρες” δήλωσε στον Realfm 97,8 ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου σχολίασε ότι “ο ιός φαίνεται ότι εξ αρχής ήταν ιδιαίτερα μεταδοτικός. Επιπλέον, φαίνεται από τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν ότι οι μεταλλάξεις που έχει τον καθιστούν περισσότερο μεταδοτικό από ότι ήταν τα πρώτα στελέχη του ιού που εμφανίστηκαν στην Κίνα τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020. Μπορεί πιο εύκολα να αναγνωρίζει τους υποδοχείς των κυττάρων και μολύνει πιο εύκολα. Είναι ίσως από τους παράγοντες που έχει συντελέσει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και εξάπλωση του ιού. Από την άλλη, φαίνεται ότι η μεγαλύτερη δυνατότητα να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα “στοιχίζει” ενεργειακά θα λέγαμε με όρους ιολογίας στον ιό, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο λοιμογόνος, είναι κάτι που ακόμα εξετάζεται και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε ερευνητικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την πιθανότητα για μικρότερη ή όχι του ιού να μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη”.

“Από τα δεδομένα που συγκεντρώνονται, φαίνεται ότι τα περιστατικά, τα οποία χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, η έκβαση των περιστατικών αυτών είναι τουλάχιστον πέντε φορές χειρότερη, οι ασθενείς έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε σχέση με τα σοβαρά περιστατικά της γρίπης. Είναι ένα στοιχείο που δείχνει το πόσο πιο επιθετικός είναι ο κορονοϊός σε σχέση με τη γρίπη” πρόσθεσε.

“Πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι αρκετά πιο ήπιο το επιδημικό κύμα της γρίπης σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές” σημείωσε.

“Ο COVID-19 δεν θα αφήσει πεδίο για μπορέσει να επεκταθεί, πέρα από τα μέτρα δημόσιας υγείας που λαμβάνονται, στον ιό της γρίπης να επεκταθεί φέτος τον χειμώνα και να δούμε σοβαρά περιστατικά από τη γρίπη φέτος” τόνισε.

“Η χρήση της μάσκας είναι μονόδρομος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Στο θέμα των εμβολίων γίνονται σημαντικές προσπάθειες. Πολλά βρίσκονται στη φάση 3. Από μόνο του το εμβόλιο δεν θα είναι αρκετό για να περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση της πανδημίας” πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ