Κορονοϊός: 6 στους 10 ασθενείς της Αττικής σε δύο νοσοκομεία – Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλειών συγκεντρώνει η Αττική, στην οποία χτυπά η “καρδιά” της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως προκύπτει από νέα δεδομένα, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τουλάχιστον επτά στους δέκα ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας, με το “Σωτηρία” και τον “Ευαγγελισμό” να αποτελούν τις ναυαρχίδες του ΕΣΥ στη μάχη έναντι του Covid- 19. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων που αφορούν στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας έως και την περασμένη Πέμπτη, το 54% των ασθενών που νοσούσαν έπειτα από μόλυνσή τους με το ιό SARS -CoV-2 λάμβαναν ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και το 20% της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά – Αιγαίου. Το 12% των ασθενών νοσηλεύονται στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (δηλ. στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης), το 5% στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και επιπλέον 5% των ασθενών στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου. Αντίστοιχα και το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών που προκαλεί ο ιός, “στριμώχνονται” στις ΜΕΘ ή ΜΑΦ της πρωτεύουσας. Αναλυτικά, το 75% των διασωληνωμένων ασθενών ή σοβαρών περιστατικών που χρειάζονται εντατική παρακολούθηση έχουν κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο της Αττικής, ενώ το 7% λαμβάνει εντατική φροντίδα σε Μονάδες των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων των Ιωαννίνων και της Πάτρας.

Έως και την περασμένη Πέμπτη το 38% των ασθενών που νοσηλεύονταν στην Αττική, είχαν κάνει εισαγωγή στο “Σωτηρία” και το 19% στον “Ευαγγελισμό”. Επιπρόσθετα ένας στους 10 αρρώστους λάμβανε φροντίδα στο Αμαλία Φλέμινγκ, το 9% στο Γεννηματάς και το 8% και 7% στη Παμμακάριστο και το Λαϊκό αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η καταγγελία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ότι “για πρώτη φορά έχουμε τόσους ασθενείς να χάνονται από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ. Ανακοινώθηκαν θάνατοι από τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Παμμακάριστος, Αγία Βαρβάρα και Πτολεμαΐδα. Τα περιστατικά αυτά ήταν εκτός Μονάδας αφού τα νοσοκομεία αυτά δεν διαθέτουν ΜΕΘ- Covid”.

Στο μεταξύ σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” ανησυχία προκαλεί η εκρηκτική αύξηση των διασωληνωμένων όπως και τα στοιχεία για τη θνησιμότητα. Κάθε ημέρα διασωληνώνονται περίπου οκτώ άτομα, πεθαίνουν περισσότεροι από τέσσερις άνθρωποι και καταγράφονται περίπου 294 κρούσματα, όταν τον Ιούλιο ο μέσος όρος καθημερινών κρουσμάτων ήταν μόλις 35 και τον Ιούνιο 16,5 σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα έξαρση της νόσου, που αγγίζει τον δεκαπλασιασμό σε σχέση με όσα καταγράφονταν πριν από μόλις δύο μήνες. Όμως από την άλλη πλευρά, κάθε μήνα πλέον πραγματοποιούνται δεκαπλάσια τεστ από αυτά που καταγράφονταν στην πρώτη φάση της πανδημίας την περασμένη άνοιξη. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου νόσησαν από κορονοϊό συνολικά 1.387 άτομα ηλικίας άνω των 64 ετών έναντι 502 τον Αύγουστο και μόλις 141 τον Ιούλιο. Κάτι που εξηγεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων το τελευταίο διάστημα, αφού υπολογίζεται ότι το 81% απωλειών ζωής που αποδίδονται στον φονικό ιό είναι σε άτομα ηλικίας άνω των 64 ετών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ