Λέσβος: Πλημμύρισε το προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ – 80 σκηνές στο νερό – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Προβλήματα προκάλεσε η βροχή που έπεσε την Πέμπτη στη Λέσβο στον προσωρινό καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ. Το προσωρινό ΚΥΤ πλημμύρισε και αυτή τη στιγμή, όπως φαίνεται και στα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ1, βρίσκονται στο σημείο συνεργεία για να καθαρίσουν τον χώρο, ενώ έχουν απομακρυνθεί όλες οι σκηνές που πλημμύρισαν. Οι πλημμυρισμένες σκηνές ανέρχονται σε 80, ενώ όσοι διέμεναν σε αυτές έχουν μεταφερθεί σε κοινόχρηστους χώρους. Στο σημείο όπου γίνονται εργασίες αποστράγγισης δεν θα ξαναστηθούν οι σκηνές αλλά θα δημιουργηθεί ένας κοινόχρηστος χώρος, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία αποσυμφόρησης, με περίπου 1.334 άτομα να αναχωρούν τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης είπε ότι “ήταν περίπου 60-70 σκηνές οι οποίες επλήγησαν. Επίσης, σε τρεις από τις δεκαπέντε περιοχές, όπως εμείς τις έχουμε χωροθετήσει, υπήρξε κάποια συσσώρευση υδάτων, δηλ. δεν υπήρξε καλή αποστράγγιση. Οι σκηνές που επλήγησαν είτε θα στεγανοποιηθούν εκ νέου, είτε θα αντικατασταθούν. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον κόσμο που βρίσκεται εδώ προκειμένου να τον καθησυχάσουμε και να του πούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

  • Μηταράκης: Αυτονόητα, μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα, τα οποία όμως άμεσα αντιμετωπίζονται

Στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, αναφέρθηκε με δήλωση του πριν λίγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Όπως σημείωσε «η χθεσινή δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για: Τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε τρεις από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής. Την πλημμύρα σε 80 από τις 1.100 σκηνές που υπάρχουν, σήμερα, εντός της δομής».

Όπως τονίσθηκε, «αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «οι υπηρεσίες του υπουργείου που επιχειρούν στο πεδίο, σε συνεργασία με εθελοντές της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν ήδη προχωρήσει σε: Μεταφορά των διαμενόντων σε σκηνές που πλημμύρισαν, σε κοινόχρηστους χώρους, όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.

Αποκατάσταση ή κατάργηση των 80, περίπου, σκηνών που επηρεάστηκαν, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει 2.500 διαμένοντες από την προσωρινή δομή και θα αποχωρήσουν επιπλέον 1.300 για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.

Διανομή αδιάβροχων καλυμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών.

Επισήμανση των σημείων, όπου θα επικεντρωθούν τα έργα αποστράγγισης.

‘Αλλωστε, σημειώνεται, τα έργα διαχείμασης βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή. Η αποτελεσματικότητα των πρώτων έργων υποδομής και προστασίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό της δομής δεν επηρεάστηκε από την βροχόπτωση».

Ας σημειωθεί εδώ ότι «το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε σχετικό Τεχνικό Δελτίο συνολικού ποσού 5.580.000 ευρώ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και άμεσα θα υλοποιηθούν τα έργα. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Ανταποκρίθηκε σε ελάχιστο χρόνο, ενώ έργα υποδομής και προστασίας βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή».

Και κατέληξε ο κ. Μηταράκης: «Οι χθεσινές ζημιές καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου της νέας κλειστής/ελεγχόμενης δομής. Δομή που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύγχρονες εγκαταστάσεις και περισσότερη ασφάλεια».

Μπουρνούς: Ένα φθινοπωρινό πρωτοβρόχι ήταν αρκετό για να βουλιάξει στις λάσπες το νέο κέντρο του Καρά Τεπέ”

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπουρνούς έδωσε φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ένα φθινοπωρινό πρωτοβρόχι στη Λέσβο ήταν αρκετό για να βουλιάξει στις λάσπες το νέο Κέντρο του Καρά Τεπέ που στεγάζει 7500 αιτούντες άσυλο. Ο κ. Μηταράκης αγνόησε προκλητικά τις προειδοποιήσεις για την ακαταλληλότητα του σημείου και τους υγειονομικούς κινδύνους, ενώ είχαν επισημανθεί και κραυγαλέες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αγνοήθηκε επίσης η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι υπηρεσίες του υπουργείου του για το πώς πρέπει να στήνονται οι καταυλισμοί για να μη βουλιάζουν στις λάσπες με την πρώτη βροχή. Ο κ. Μηταράκης και οι μετακλητοί του διοικούν στο πόδι και αυτοσχεδιάζουν στις πλάτες χιλιάδων ανθρώπων και ενός ολόκληρου νησιού. Η ιδεοληπτική άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποσυμφορήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να μην στενοχωρήσει την εκλογική πελατεία της στην ηπειρωτική Ελλάδα, μαζί και η ύποπτη απροθυμία της να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετεγκαταστάσεις προσφύγων στα κράτη – μέλη, οδηγούν από τη μια καταστροφή στην άλλη. Οι ιδεοληψίες τους βουλιάζουν στις λάσπες, το πρόβλημα είναι ότι παρασύρονται και οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ