Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ημέρα της ιστορικής απόφασης μέσα από 10 συγκλονιστικές φωτογραφίες

Έπειτα από μία ακροαματική διαδικασία 5,5 ετών με εντάσεις, αντεγκλήσεις και πολιτικές κόντρες, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία το κόμμα της Χρυσής Αυγής είναι εγκληματική οργάνωση.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που ανακοινώθηκε στις 11.47 το πρωί της Τετάρτης, 7 Οκτωβρίου 2020, δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Σύμφωνα με την απόφαση επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων ( πλην βουλευτών ΧΑ) που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης. Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη. Σημειώνεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου η οποία στις 18 Δεκεμβρίου 2019 είχα αποφανθεί ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες είναι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

15.000 – 20.000 άτομα κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης χιλιάδες πολίτες και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το εφετείο αναμένοντας την απόφαση.

Το κόκκινο πανό απέναντι από το Εφετείο

Μάγδα Φύσσα: Η ανατριχιαστική στιγμή που φωνάζει τον Παύλο της – «Ο Παύλος τα κατάφερε»Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, έφτασε στο δικαστικό φορώντας μία μαύρη μάσκα που πάνω της ξεχώριζε με λευκά γράμματα το όνομα που είχε ως μουσικός ως γιος της, “Killah P”. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: “Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου”.

Το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Μάλιστα εξερχόμενη από το δικαστήριο, η μητέρα του Παύλου Φύσσα σήκωσε ψηλά τις γροθιές της και έκανε το σήμα της νίκης.

Πλήθος κόσμου που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς στο άκουσμα της πρώτης απόφασης σύμφωνα με την οποία ο Γιώργος Ρουπακιάς είναι ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τα χειροκροτήματα συνεχίστηκαν και μετά την πληροφόρηση ότι είναι ένοχα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση.

Δυστυχώς το εξαιρετικό κλίμα που επικρατούσε έξω από το Εφετείο αμαυρώθηκαν από εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και μερίδα των συγκεντρωμένων. Άγνωστοι ξεκίνησαν να πετούν βόμβες μολότοφ με τις δυνάμεις της αστυνομίας να απαντούν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ