Μαγιορκίνης: Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία από τις χώρες της Ευρώπης ο κ. Μαγιορκίνης είπε: “Αναλύοντας τα αντίστοιχα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών, η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου κι έκτοτε βρίσκεται σε μια ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες”.

Και πρόσθεσε: “Τον τελευταίο περίπου μήνα οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200-400 τις περισσότερες μέρες με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχές Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει κυμαίνεται γύρω από τους 5 ανά ημέρα έχοντας, ωστόσο, αυξήσει τη συχνότητα των ημερών που βλέπουμε πάνω από 5 θανάτους ανά ημέρα. Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνά τους 80 αυξάνοντας σταδιακά την πίεση του ΕΣΥ. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση”.

Παράλληλα ο καθηγητής σημείωσε: “Όπως έχουμε πει, αναμέναμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία να είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας. Η αύξηση τη μετάδοσης που βλέπουμε στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αυτήν τη στιγμή αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα με την αντίστοιχη πτώση της θερμοκρασίας. Για τους μήνες που έρχονται θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας. Ωστόσο μελέτη του ΠΟΥ δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων. Είναι λογικό ο κόσμος να επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σ’ αυτήν την πολύ δύσκολη προσπάθεια. Βάζουμε τη μάσκα γιατί δεν ξέρουμε αν είμαστε μολυσμένοι. Η συντριπτική πλειοψηφία που κόλλησε τον ιό σε άλλους δεν το γνώριζε γιατί όταν έκανε συμπτώματα, ήταν αργά. Όλοι νομίζουμε ότι η πιθανότητα να κολλήσουμε είναι μέτρια ως χαμηλή, αλλά ο ιός ξεκάθαρα δείχνει ότι δεν κάνει διακρίσεις” επεσήμανε και αναφέρθηκε στον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ.

“Όταν θα κολλήσουμε , θα συμβεί σε κάποιους από εμάς, θα αναρωτηθούμε, κάναμε ό,τι πέρασε από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους γύρω μας; Δεν χρειάζονται υπερβολές: χρήση μάσκας και αποστάσεις όπου είναι εφικτό, υγιεινή χεριών και καλός αερισμός των κλεισττών χώρων τρεις τέσσερις πολύ απλές συνήθειες για όσο διαρκεί η επιδημία, που βοηθούν στο να κρατηθεί η επιδημία σε χαμηλά επίπεδα” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ