Κορονοϊός: Συναγερμός μετά τη νέα “έκρηξη” κρουσμάτων στην Αττική – Πού εστιάζουν οι έλεγχοι

Εντείνεται ακόμη περισσότερο η ανησυχία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών μετά την “έκρηξη” κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκε την Τρίτη. Ο αριθμός ανέβηκε στα 416 κρούσματα – το δεύτερο κατά σειρά αρνητικό ρεκόρ το επτάμηνο της πανδημίας- με τα 240 να εντοπίζονται στην Αττική. Την ίδια αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς – έως χθες το μεσημέρι ήταν 79- τη στιγμή που τις προηγούμενες ημέρες επικρατούσε μια μικρή αισιοδοξία για σταθεροποίηση του κρίσιμου αυτού δείκτη παρακολούθησης της επιδημίας. Οι ειδικοί έχουν στο “μικροσκόπιο” επιβαρυμένες γειτονιές ειδικά της Αθήνας, όπου μένουν πολλοί αλλοδαποί και μετανάστες σε συνθήκες που διευκολύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού, περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπως και τα εισαγόμενα κρούσματα αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Τα εισαγόμενα κρούσματα μάλιστα χθες, έπειτα από μήνες, κατέγραψαν αυξημένο αριθμό και ανήλθαν σε 61 από τα οποία τα 59 στις πύλες εισόδου της χώρας και δύο που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις στις “κόκκινες” γειτονιές της Αθήνας εντείνονται ώστε να εντοπιστούν κρούσματα σε μετανάστες και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς και να απομονωθούν. Κατά τη διάρκεια 574 rapid tests που πραγματοποίησαν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ στην πλατεία Κουμουνδούρου, προέκυψαν 23 θετικά, τα οποία αφορούν σε 17 αλλοδαπούς και έξι Έλληνες. Συνολικά τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν πραγματοποιήσει 2.600 ελέγχους σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν ανερευθεί συνολικά 61 θετικοί στον ιό πολίτες, εκ των οποίων 34 αλλοδαποί. Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς εκεί παρουσιάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Οι εργάτες γης είναι επίσης, μια ομάδα που συγκεντρώνει την προσοχή των ειδικών, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” καθώς διαβιούν σε συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση της Covid-19, συνήθως πολλοί μαζί σε μικρούς χώρους. Στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, από τα 805 δείγματα που ελήφθησαν, προέκυψαν 39 θετικοί στον κορονοϊό. Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα, όπως τα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Για τους εργάτες γης μεταξύ άλλων αποφασίστηκε: η διεξαγωγή τεστ στο σύνολο των αλλοδαπών εργατών γης της περιοχής δηλ. σε περίπου 1.300 άτομα, η αποχή τους από την εργασία μέχρι τη διεξαγωγή των τεστ, έλεγχος των μετακινήσεων των εργατών γης από και προς την επίμαχη περιοχή κ.α.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ