Κορονοϊός: Το αλαλούμ με τα αποτελέσματα των τεστ για τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Λανθασμένος τελικά ο συναγερμός για τα κρούσματα κορονοϊού στο κρουαζιερόπλοιο “Mein Schiff 6”; Ένα αλαλούμ επικράτησε με τα διαφορετικά αποτελέσματα που έδειξαν τα τεστ που έγιναν, ενώ πλέον αναμένεται να γίνει και τρίτος έλεγχος.

Όλα άρχισαν όταν χθες, Δευτέρα έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δώδεκα κρούσματα μεταξύ των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου το οποίο από τη Μήλο ξαναγύρισε στο λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη. Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε η εταιρεία επεσήμανε ότι κανένα από τα μέλη που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό δεν παρουσίασε κάποιο σύμπτωμα, αναμένεται να επαναληφθούν τα τεστ και η εταιρεία ακολουθεί όλες τις διαδικασίες όπως προβλέπονται.

Στις 5 τα ξημερώματα το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε από νωρίς στο σημείο και επαναλήφθηκαν τα τεστ κορονοϊού. Στον επαναληπτικό έλεγχο που έγινε στους 12 εργαζομένους, τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά από τα αρχικά, δηλ. ήταν τελικά αρνητικά. Έτσι, αν και αρχικά στο σημείο θα πήγαιναν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, η επί τόπου παρουσία τους δεν κρίθηκε απαραίτητη μετά τα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο που μίλησε στο MEGA, η εξήγηση ίσως να βρίσκεται στα rapid test αντιγόνου, τα οποία ναι μεν είναι τα πλέον αξιόπιστα της αγοράς με 90% πιστότητα, αλλά ενεργοποιούνται και με πολύ χαμηλά φορτία. Για τον λόγο αυτό τα θετικά τεστ ξαναελέγχονται με την κλασική μέθοδο του PCR. Σε όλα τα τεστ, συμπλήρωσε, υπάρχουν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι τα γρήγορα τεστ έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Όπως εξήγησε για το περιστατικό με το κρουαζιερόπλοιο, στα τεστ που διενεργούνται σε διάφορα εργαστήρια η αξιοπιστία φτάνει στο 99%. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρξουν λάθη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κρίνεται συνολικά η αξιοπιστία τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ