Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι – Πόσο πιθανό είναι το lockdown

Έτοιμος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, παρά την έντονη φιλολογία περί lockdown στην Αττική σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, το μέτρο αυτό δεν αποτελεί παρά έσχατο «όπλο». Ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι διαφορετικός. Σύμφωνα με την Καθημερινή, lockdown δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εάν το σύστημα υγείας δεν υφίσταται κίνδυνο να «φτάσει στα όριά του» και αυτό το σενάριο επί του παρόντος δεν είναι ορατό. Αντιθέτως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιο αυστηρά μέτρα μόνο στην Αττική, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής εξετάζεται :

-Η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και όχι μόνο εκεί όπου επικρατούν συνθήκες συνωστισμού

-Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Προφανώς θα υπάρχουν εξαιρέσεις που θα αφορούν σε μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους όπως και την περίοδο της καραντίνας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

-Η περαιτέρω μείωση του ωραρίου των εστιατορίων και μπαρ. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ήδη έχει αρχίσει να υιοθετείται το μοντέλο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα ρολά να «κατεβαίνουν» στις δέκα.

-Η καθιέρωση ειδικής ώρας για την προσέλευση ατόμων άνω των 65 ετών και μελών ευπαθών ομάδων στα σούπερ μάρκετ, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η προστασία τους.

Όσον αφορά στο lockdown στην παρούσα φάση οι λόγοι που κάνουν την κυβέρνηση να το αποκρούει είναι δύο, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Πρώτον, το σύστημα υγείας επιδεικνύει αντοχές και δεύτερον η μάχη με τον κορονοϊό θα εισέλθει στην πιο κρίσιμη φάση από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά. Ως εκ τούτου, δεν θέλει να προχωρήσει από τώρα στο πιο σκληρό μέτρο, καθώς είναι προφανές ότι για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους η χώρα δεν είναι δυνατόν να βρεθεί σε ένα καθεστώς διαδοχικών lockdowns μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ