Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυξάνονται οι νοσηλείες στις ΜΕΘ λόγω του κορονοϊού – πάνω από το 60% των κλινών εντατικής για Covid- 19 της Αττικής έχουν καλυφθεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το δυσανάλογα υψηλό, σε σχέση με τον πληθυσμό της, ποσοστό κρουσμάτων που εντοπίζονται στην Αττική, με τον διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο της χώρας αριθμό στενών επαφών των κρουσμάτων και με την υψηλή κινητικότητα μεταξύ των δήμων, οδήγησε στη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Γκίκας Μαγιορκίνης, “η επιδημία της Covid-19 στην Ελλάδα δείχνει σημάδια ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται μέχρι τώρα”. Το απόγευμα της Τρίτης νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 67 ασθενείς έναντι 59 τη Δευτέρα και 38 στις αρχές του μήνα. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, συνολικά στο ΕΣΥ δεσμευμένες για την Covid-19 είναι περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ- εκ των οποίων 72 είναι στην Αττική- ενώ αν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον διπλασιασμού τους, όπως είχε συμβεί στην πρώτη φάση της επιδημίας.

Τρία κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους

Τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική, εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάςκατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, το απόγευμα της Τρίτης. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα υπάρχουν περισσότερα από 4.089 ενεργά κρούσματα τα οποία είναι απομονωμένα κατ’ οίκον όπως και οι στενές επαφές τους. Ειδικά στην Αττική καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και “με βάση τα κριτήρια του αλγόριθμου επιδημιολογικού ρίσκου που τρέχουμε καθημερινά στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου”. Διευκρίνισε ότι με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα, η Αττική εμφανίζει τρία κρούσματα σε 100.000 κατοίκους, που είναι μέτριο επίπεδο κινδύνου. Όμως από την ιχνηλάτηση, προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στενός επαφών αυτών των κρουσμάτων -είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, όπως είπε- και τους συνοδεύει μεγάλη κινητικότητα εντός της Περιφέρειας και μεταξύ των δήμων.

Μάσκα σχεδόν παντού από σήμερα – Τα έξι νέα μέτρα για την Αττική

Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα για όλους στην Αττική έως το τέλος Σεπτεμβρίου Αν η επιδημιολογική εικόνα χειροτερεύσει και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξηθούν, τότε ενδέχεται τα μέτρα να επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν εκ νέου. Πλέον οι πολίτες πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα σε πλατείες, λαϊκές αγορές, στους εργασιακούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναλυτικά τα μέτρα:

1.Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς όρους το όριο πληρότητας μειώνεται σε 50% από 75%. Μόνο καθήμενοι και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Απαγορεύονται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

2.Αναστέλλεται για 14 μέρες η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική και των κλειστών αιθουσών συναυλιών.

3.Το όριο πληρότητας για τους κινηματογράφους και τα θέατρα μειώνεται σε 60% από το 75%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

4.Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ ουρές, πλατείες, στάση λεωφορείων, όπου δηλαδή δεν μπορεί να τηρηθεί 1,5 μέτρο απόσταση). Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

5.Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο έξι ατόμων.

6.Στις λαϊκές αγορές είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από παραγωγούς και καταναλωτές, ενώ θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών. Επίσης θα υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων ενώ υπάρχει η δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε ισχύ το ανώτατο όριο των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, φούρνους και καταστήματα τροφίμων. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους πολίτες άνω των 65 ετών, τόσο στην Αττική όσο και σε όλη τη χώρα για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν χώρους υψηλής συνάθροισης (πχ ΔΕΚΟ, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς).

Πέτσας: Θέλουμε να αποφύγουμε ένα lockdown – Δεν αποκλείουμε τίποτα

“Θέλουμε να αποφύγουμε ένα lockdown και τα χειρότερα είναι ένα lockdown. Θέλουμε οι συμπολίτες μας πάνω από όλα να μην κινδυνεύουν” δήλωσε για τον κορονοϊό και τα νέα μέτρα στην Αττική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στον ΣΚΑΙ. Μάλιστα, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέο lockdown είπε ότι “Πάντα λέμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται”.

“Δεν αποκλείουμε τίποτα, όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Το αρχικό δίλημμα “οικονομία ή υγεία”, είχαμε πει ότι δεν υπάρχει, είναι ένα ψεύτικο δίλημμα, γιατί όταν αντιμετωπίζεις την υγειονομική κρίση, αντιμετωπίζεις και τις επιπτώσεις” τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ