Λέσβος: Επιχείρηση να πεισθούν οι πρόσφυγες που ζουν στον δρόμο να μπουν στη νέα δομή

Πρόσφυγες και μετανάστες φαίνεται πως αρνούνται να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το απόγευμα του Σαββάτου. Είναι ενδεικτικό ότι από εκείνη την ημέρα έχουν εισέλθει στη δομή 550 άτομα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αστυνομικοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ομάδα Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι φέρονται να τρομοκρατούν πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες, αποτρέποντάς τους να μπουν στη δομή του Καρά Τεπέ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω Αφγανοί μετανάστες είναι παραβατικοί και σε βάρος τους εκκρεμούν και απορριπτικές αποφάσεις, σχετικές με αίτημα ασύλου. Η συγκεκριμένη ομάδα, φέρεται επίσης να διαδίδει ψεύδη ότι επίκειται μαζική αποχώρηση των χιλιάδων άστεγων και πυρόπληκτων, εφόσον αυτοί παραμείνουν στην εθνική οδό, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φύγουν και αυτοί από το νησί.

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται μια προσπάθεια να πεισθούν να μπουν στη νέα δομή όσοι ζουν στο δρόμο, στα κτήματα γύρω από την εθνική οδό αλλά και σε αύλειους χώρους, ακόμα και σε ταράτσες, επιχειρήσεων της περιοχής. Οι τελευταίες, συμπεριλαμβανομένων και δυο μεγάλων σούπερ μάρκετ αλλά και δεκάδων μικρών βιοτεχνιών, μεταφορικών εταιρειών και επιχειρήσεων τροφοδοσίας με τρόφιμα, δεν έχουν λειτουργήσει από την περασμένη Τετάρτη.

Με ένα φυλλάδιο που ετοιμάζεται στη γλώσσα τους θα ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση, από το πρωί εξετάζονται αιτήσεις ασύλου μόνο όσων έχουν μπει στη νέα δομή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 14 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, κατά τη διάρκεια της εξέτασης στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ