Εφιάλτης στη Μόρια: Στάχτη έγινε το ΚΥΤ – Σε κάτασταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Το φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής του ΚΥΤ της Μόριας με την κατάσταση στην περιοχή να βρίσκεται εκτός ελέγχου καθώς χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται διάσπαρτοι στους γύρω δρόμους και στους ελαιώνες. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι ανάμεσά τους βρίσκονται ορισμένοι που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Όπως είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ1, ο Στέλιος Πέτσας, η Λέσβος θα κηρυχθεί άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπό το βάρος των δύσκολων εξελίξεων ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να εξεταστούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τη στέγαση των προσφύγων και μεταναστών με την αγωνία και την ανησυχία στο νησί να είναι μεγάλη για το τι θα γίνει με τους περίπου 13.000 μετανάστες λόγω του κορονοϊού. Αρμόδιοι φορείς και τοπικοί παράγοντες ζητούν γρήγορες λύσεις, ενώ περιγράφουν την εικόνα στη Μόρια ως απογοητευτική.

Σημειώνεται ότι σε επικοινωνία του enikos.gr με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η κατάσβεση της φωτιάς και οι δυνάμεις επικεντρώνονται σε εστίες που υπάρχουν εντός του χώρου του ΚΥΤ και ιδίως σε κοντέινερ και σε χώρους με διάσπαρτα υλικά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν αναφορές για κάποιον νεκρό έως τώρα.

Σε επιφυλακή το Λιμενικό – Τι δήλωσε στο enikos.gr ο πρόεδρος των λιμενικών Λέσβου

“Είμαστε σε επιφυλακή και περιμένουμε οδηγίες μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μαξίμου” δήλωσε στο enikos.gr ο πρόεδρος της ένωσης λιμενικών Λέσβου, Φώτης Γαρουφαλιάς. Όπως τόνισε, “όλη τη νύχτα είχαμε φόβους μη σπάσουν το μέτωπο και κατεβούν προς την πόλη” καθώς εξαιτίας της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας όλοι οι μετανάστες βγήκαν εκτός δομής και παραμένουν στους γύρω δρόμους. Να σημειωθεί ότι για αυτόν τον λόγο, αναχώρησαν από την Αθήνα δυνάμεις των ΜΑΤ και αυτήν την ώρα αναμένονται στο νησί της Λέσβου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μόριας στο enikos.gr: Να βρεθεί σήμερα συνολική λύση για τους μετανάστες

Ακόμη δυσκολότερη θα είναι η ημέρα από τη νύχτα σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Μόριας εξαιτίας της φωτιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς το ΚΥΤ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαστρογιάννης στο enikos.gr, αυτήν την ώρα συνεχίζουν να υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς μέσα στον καταυλισμό, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες από αέρος με ελικόπτερο, προκειμένου να σβήσουν όλες οι εστίες.

Όσο για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ, όλοι έχουν βγει και κυκλοφορούν στους γύρω δρόμους, είτε στον κεντρικό, είτε κάτω από δέντρα στους ελαιώνες, με τον κ. Μαστρογιάννη να ζητεί να βρεθεί άμεσα συνολική λύση. “Εάν δεν βρεθεί σήμερα συνολική λύση, δεν θα βρεθεί ποτέ” τόνισε ο Κοινοτάρχης Μόριας στο enikos.gr, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του καθώς ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες υπάρχουν ορισμένοι που έχουν βγει θετικοί στον κορονοϊό.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Είναι τραγική η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας

“Είναι τραγική η κατάσταση. Το ΚΥΤ καταστράφηκε ολοσχερώς. 12.500 άνθρωποι είναι στο δρόμο. Χθες είχαμε 35 θετικά κρούσματα κορονοϊού και αναμέναμε τα αποτελέσματα των υπολοίπων τεστ. Είναι άγνωστος ο αριθμός των θετικών μεταναστών στον ιό” δήλωσε στο enikos.gr ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Όπως είπε είναι άγνωστο τι θα γίνει με τους μετανάστες που έχουν φύγει από το σημείο. “Είναι άγνωστο που θα μείνουν, πρέπει να δούμε που θα στηθούν σκηνές γιατί πρέπει να είναι μακριά από την πόλη λόγω και του θέματος με τον κορονοϊό”.

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Σχοινά – Τι συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μαργαρίτη Σχοινά για τη φωτιά στη Μόρια. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε στον Πρωθυπουργό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες, ενώ πρόσθεσε ότι η Επίτροπος Ylva Johansson είναι ήδη σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα stonisi.gr, όλα φαίνεται να ξεκίνησαν όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.

Ο Γιώργος Ντίνος, πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα ανέφερε στο stonisi.gr ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Aκόμα δύο οχήματα Πυροσβεστικής, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφτάνουν στη Λέσβο από τη Χίο για να συνδράμουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν φόβοι για νεκρούς.

Δείτε βίντεο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ