Κορονοϊός: Σαφάρι τεστ και ελέγχων σε γηροκομεία

Με τάση σταθεροποίησης των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά εγρήγορση, καθώς η χώρα διανύει μια εξαιρετικά «κρίσιμη» περίοδο, προχωρά η επιδημία του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το βλέμμα των Aρχών είναι στραμμένο στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων όπου έχουν καταγραφεί σημαντικές συρροές από τον Αύγουστο. Οι οίκοι ευγηρίας συμπεριλαμβάνονται στο αναδυόμενο πρόβλημα γενικά των κλειστών δομών, που έχουν «δώσει» το τελευταίο διάστημα 168 κρούσματα. Υπό αυτά τα δεδομένα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν επιδοθεί σε «σαφάρι» προληπτικών ελέγχων όλων των δομών φροντίδας ηλικιωμένων μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, στην οποία την πρώτη του εμφάνιση έκανε νέο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος -ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε δώσει την περασμένη Τρίτη το «στίγμα» ότι η ενημέρωση θα «αλλάζει χέρια» λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων όλων των μελών της Επιτροπής-, ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «πάνω» σε ενός είδους δεύτερο κύμα, το οποίο περνά και η Ελλάδα.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη», ανέφερε. Εξήγησε όχι σε επίπεδο υγειονομικής κάλυψης, καθώς το σύστημα Υγείας ακόμη διαχειρίζεται τα περιστατικά, αλλά γιατί πρέπει η διασπορά να περιοριστεί. Σημείωσε πως για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν τα εξής «όπλα»: η επιτήρηση και καταγραφή, το εκτεταμένο τέστινγκ (η χώρα μας έχει φτάσει ακόμη και τα 17.000 τεστ σε μία ημέρα), η έγκαιρη αντιμετώπιση και σωστή νοσηλεία καθώς και η καλή ιχνηλάτηση των επαφών ενός περιστατικού.

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα μέτρα ατομικής προστασίας, πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα μέχρι το εμβόλιο να αποδειχθεί αποτελεσματικό και να διατεθεί μαζικά. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της Ε.Ε., στην οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις για το εμβόλιο.

«Μετά από τόσους μήνες, η κούραση είναι δεδομένη για όλους τους λαούς, όμως οι ενθαρρυντικές εξελίξεις από τον τομέα της επιστημονικής έρευνας που αφορούν στο εμβόλιο δίνουν ελπίδα και ωθούν τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την κοινή προμήθεια εμβολίων για την Covid-19, μέσω του Εργαλείου Εκτακτης Στήριξης της Ε.Ε. (Emergency Support Instrument).

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποστήριξε ότι οι πρώτες παραλαβές εμβολίων στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προληπτικοί έλεγχοι ανίχνευσης του κορονοϊού σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός δέκα ημερών, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση τόνισε την ανάγκη τήρησης συγκεκριμένων μέτρων από τους εργαζομένους των δομών αυτών. Πρόκειται για τα εξής μέτρα:

  • Αναβολή των μη αναγκαίων αδειών
  • Τεστ κορονοϊού 48 ώρες πριν από την επάνοδο στην εργασία
  • Αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό
  • Περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο
  • Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα
  • Σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ’ οίκον περιορισμός.

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, για να συζητήσουν την πρόοδο των ελέγχων.

«Τρία είναι τα όπλα μας για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. 1) Περισσότεροι προληπτικοί μοριακοί έλεγχοι. 2) Περισσότεροι έλεγχοι τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και βέβαια τις Περιφέρειες. 3) Τα νέα και επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των δομών και για την ασφαλή συμπεριφορά των εργαζομένων», δήλωσε η υφυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε τη σημασία να υπάρχει αυστηρή και απόλυτη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ σε όλες τις δομές «προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό τοίχος προστασίας απέναντι στην Covid-19».

Σχετικά με τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι, ο κ. Γώγος ανέφερε χθες ότι παρόλο που το 30% των κρουσμάτων ήταν ηλικίας από 20 έως 29 ετών, πλέον παρατηρείται μετατόπιση των μολύνσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό δημιουργεί ανησυχία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ