Χαρδαλιάς: Πέντε νεκροί, δύο αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στην Εύβοια

Χωρίς τέλος η τραγωδία στην Εύβοια. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, οι νεκροί έχουν ανέλθει σε πέντε, ενώ δύο συνάνθρωποί μας αγνοούνται από τις πλημμύρες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο δημαρχείο Βασιλικού, επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι ένα βρέφος οκτώ μηνών, όπως και δύο ηλικιωμένοι από τα Πολιτικά. Οι άλλοι δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν.

Όπως είπε, «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. “Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 350 χιλιοστά” είπε και πρόσθεσε: “Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Είμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει, αποδεικνύεται ότι η κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία. Όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής”.

Για το 112

Ερωτηθείς γιατί δεν λειτούργησε το 112, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε πως αν λειτουργούσε “θα είχαμε εκατόμβη νεκρών” για να σημειώσει ότι κάποιοι από τους σημερινούς νεκρούς πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φύγουν. “Όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει, να έχεις μεγάλο ανθρώπινο κόστος. Παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν, γιατί είχαμε κάποιες κατασκηνώσεις, όμως όλα κύλησαν όπως έπρεπε σε σχέση με αυτό το κομμάτι”, είπε.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: “Αυτοί που κάνουν κριτική είναι αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να εφαρμόσουν το 112 μπροστά σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας πρέπει να είμαστε πολύ σεμνοί και σοβαροί. Το 112 είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο που έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες επιχειρησιακές”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ