Συναγερμός για τον κορoνοϊό: Το σχέδιο αναχαίτισης του δεύτερου κύματος

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός µηχανισµός για να αναχαιτίσει το δεύτερο επιδηµικό κύµα κορονοϊού που είναι προ των πυλών της χώρας. Οι λοιµωξιολόγοι προτείνουν τη λήψη επιπρόσθετων µέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων, ενώ ο σχεδιασµός του υπουργείου Υγείας για την επόµενη ηµέρα επεκτείνεται σε 13 στρατηγικούς άξονες.

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται τα µεγάλα αστικά κέντρα, µε την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να εµφανίζουν τον µεγαλύτερο αριθµό κρουσµάτων µέσα στον Ιούλιο. Οι επιστήµονες προειδοποιούν ότι, εάν δεν αλλάξουν τα δεδοµένα, στις αρχές Σεπτεµβρίου αναµένεται έκρηξη της πανδηµίας. Μάλιστα, µέχρι το τέλος του πρώτου µήνα του φθινοπώρου, τα κρούσµατα θα ξεπερνούν καθηµερινά τα 140. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν ληφθούν επιπρόσθετα µέτρα για τα κέντρα διασκέδασης και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και δεν αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για τη χρήση µάσκας, το δεύτερο επιδηµικό κύµα είναι πιθανόν να ξεσπάσει ακόµα και µέσα στον Αύγουστο.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε Υπολογιστικό Εργαλείο ∆ιαχείρισης του Κινδύνου που έχουν αναπτύξει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τµήµατος Χηµικών Μηχανικών του ΑΠΘ και η οµάδα HERACLES, σε συνεργασία µε τα Πανεπιστήµια Προηγµένων Σπουδών στην Παβία και στην Πίζα της Ιταλίας, η άνοδος της θερµοκρασίας, σε συνδυασµό µε την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη µεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, φαίνεται ότι συντελεί στη µείωση της µεταδοτικότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα στην Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ