• Σύψας στον Realfm: Μπορεί να γίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες οπουδήποτε υπάρχει σκεπή

  9:36 πμ, Τρίτη 28 Ιουλ 2020 9:36 πμ, Τρίτη 28 Ιουλ 2020

  "Το καμπανάκι θα έπρεπε να το ακούν όλοι γιατί δυστυχώς εδώ και αρκετές ημέρες, εβδομάδες, έχουμε συνεχώς κρούσματα στις μεγάλες πόλεις. Είμαστε σε μια δύσκολη φάση με την έννοια ότι μπορεί αυτή η κατάσταση ανά πάσα στιγμή να εκτραπεί αν δεν προσέξουμε και αναφέρομαι στα μέτρα κοινωνικής απόστασης του ενός από τον άλλον. Είμαστε σε μια καλή επιδημιολογικά κατάσταση, μια από τις καλύτερες στον κόσμο, αλλά εμπνέει μεγάλη ανησυχία η διασπορά των κρουσμάτων. Είμαστε σε σημείο που δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε και να πούμε ότι όλα είναι καλά, ότι το έχουμε υπό έλεγχο" είπε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό» και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Ιωσήφ Καλαμαράκη και της Στεφανίας Κασίμη.

  "Οι συνωστισμοί, οι συγχρωτισμοί, όταν είμαστε όλοι μαζί, όταν παραβιάζουμε τα μέτρα σε λεωφορεία και τα λοιπά ΜΜΜ, τότε έπειτα από 15 ημέρες βλέπουμε τα αποτελέσματα. Ο κορονοϊός δεν συγχωρεί κανένα λάθος, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει ο κορονοϊός και κυκλοφορεί ανάμεσα στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Δεύτερον, στις μεγάλες πόλεις έχουμε μεγάλη συγκέντρωση, πυκνότητα πληθυσμού ανά τ.μ.. π.χ. η Κυψέλη έχει από τις μεγαλύτερες πυκνότητες πληθυσμού στην Ευρώπη και όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Πρέπει να είμαστε φοβερά προσεκτικοί" τόνισε.

  "Τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση" σημείωσε και πρόσθεσε ότι "τα ορφανά περιστατικά στις πόλεις, κανείς δεν ξέρει πώς μολύνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι και κανείς δεν ξέρει πώς κινήθηκαν σε ένα σημαντικό διάστημα ημερών. Είναι ένα επικίνδυνο μείγμα επαναλαμβάνω".

  Αναφορικά με τη χρήση μάσκας και τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν είπε "θα μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε κατάστημα μπαίνουμε μέσα, όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ και θα μπορούσε να είναι υποχρεωτική μέσα στις εκκλησίες και σε άλλα θρησκευτικά κτίρια και γενικά σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο. Οπουδήποτε υπάρχει σκεπή, μέσα σε αυτούς τους χώρους θα γίνουν εισηγήσεις, θα δούμε στην πορεία και με την επιτροπή. Στην εστίαση είναι δύσκολο γιατί δεν μπορεί να τρώει κάποιος με μάσκα. Αλλά στην εστίαση μπορεί να γίνει ενδεχομένως πολύ πιο αυστηρή η εφαρμογή της μάσκας στο προσωπικό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το προσωπικό δεν μπορεί να φοράει τη μάσκα στο πηγούνι, όχι μόνο κινδυνεύουν οι ίδιοι γιατί έρχονται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο, αλλά και αν ένας εργαζόμενος είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού, μπορεί να τον διασπείρει σε 10-20 πελάτες".

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα