Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη στην Ελένη Τουλουπάκη

Tης Άννας Κανδύλη

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας (κακούργημα), κατάχρηση εξουσίας( πλημμεληματική),παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα) κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί προκειμένου να χρεωθεί σε ανακριτή.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές η δίωξη ήταν « μονόδρομος» από τη στιγμή που είχε δώσει σχετική παραγγελία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής. Παράλληλα, ξεκινά προκαταρκτική έρευνα, όπως ζητούσε ο συνάδελφός του Λάμπρος Σοφουλάκης, με τον οποίο διενήργησαν από κοινού την έρευνα για τις καταγγελόμενες παρεμβάσεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, για τους Γιάννη Αγγελή, Ελένη Ράικου, Νικόλαο Μανιαδάκη, Κωνσταντίνο Φρουζή και Νικόλαο Μανία.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννη Αγγελής θα ελεγχθεί για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση σχετικά με όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και στην προανακριτική επιτροπή. Επίσης, για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με τα στοιχεία τα οποία αρνήθηκε να παραλάβει από τους Αμερικανούς αλλά και την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει.Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σοφουλάκης έκανε λόγο για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων ενόψει των επικείμενων εκλογών και ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.

Η Ελένη Ράικου θα ελεγχθεί για ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση λόγω των όσων κατέθεσε καθώς και για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης εξαιτίας της εμπλοκής του συζύγου της στην υπόθεση Novartis.

Ο Νικόλαος Μανιαδάκης για ψευδορκία και οι Κωνσταντίνος Φρουζής -Νικόλαος Μανίας για ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση. Ο κ. Σοφουλάκης είχε καταλήξει ότι για την κ. Τουλουπάκη δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής της.

Παράλληλα διατάχθηκε μία ακόμη έρευνα για τα όσα αδικήματα και πρόσωπα ανέφεραν στις μηνύσεις τους οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε ό,τι αφορά τέλος τους δυο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Χρ. Ντζούρα και Χρ. Μανώλη ο φάκελος μπαίνει στο αρχείο, καθώς και οι δυο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί κατέληξαν ότι δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ