Οι διευκρινίσεις Ροζάκη μετά τον σάλο με τις δηλώσεις του για το Καστελλόριζο – ΒΙΝΤΕΟ

Η εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” είχε επικοινωνία με τον Χρήστο Ροζάκη σχετικά με τον σάλο που προκλήθηκε μετά τη δήλωσή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης ότι “το Καστελλόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας”. Συγκεκριμένα είπε ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων που βέβαια κάποια στιγμή είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από εκεί και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα. Το Καστελλόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας». Αν και ο κ. Ροζάκης δεν επιθυμούσε να βγει στον αέρα της εκπομπής, ζήτησε να μεταφέρουν την άποψή του. Όπως είπε ο Γιώργος Παπαδάκης η δήλωση του κ. Ροζάκη ήταν η εξής: “σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίστηκα ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στην Ελλάδα. Εγώ ισχυρίζομαι ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα. Φυσικά και έχει δικαιώματα και ΑΟΖ το Καστελλόριζο, απλώς είπα ότι γεωγραφικά είναι μακριά από τα Δωδεκάνησα”.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη και Στεφανίας Κασίμη σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Ροζάκη.

“Ο κ. Ροζάκης έχει μια σεβαστή επιστημονική διαδρομή στην Ελλάδα και διεθνώς, αυτό δεν σημαίνει ότι ασπαζόμαστε ή συμφωνούμε με όλες τις απόψεις του. Και πάω στο θέμα που έχει δημιουργήσει όλη αυτή τη συζήτηση. Ακούστε καθαρές κουβέντες όταν πρόκειται για εθνική ακεραιότητα, για κυριαρχία ή για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Η υπεράσπιση και της έσχατης γωνιάς της πατρίδας μας είναι μια αυτονόητη, μια θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους και του κάθε Έλληνα. Και αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμα πιο πιεστική, μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για τις ακριτικές εσχατιές της χώρας και αυτό ισχύει απόλυτα και για τη στεριά και για τα νησιά και για τη θάλασσα” ανέφερε. “Η νησιωτικότητα της χώρας μας, είναι σάρκα από τη σάρκα μας, από την μία άκρη της ως την άλλη και δεν μπορεί να υπάρχουν απόψεις που αυτή την πραγματικότητα, να την αναιρούν ή να την βάζουν υπό αμφισβήτηση” τόνισε. “Όταν μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα ή για εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας, αυτή δεν τεμαχίζεται, ούτε διαχωρίζεται. Είναι ενιαία και δεν υπάρχει λογική απομονωμένων τμημάτων της ελληνικής επικράτειας” σημείωσε χαρακτηριστικά. “Γενικά τέτοια λεπτά ζητήματα που χρειάζονται και και τακτικές διπλωματικές και στρατηγικές και προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει δημόσια, με την έννοια ότι δεν διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας. Αυτά είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα” πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ