Marfin: Παραιτήθηκε το Δημόσιο από τις αναιρέσεις – «Πράσινο φως» για τις αποζημιώσεις

Με ομόφωνη απόφασή της, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), αποφάσισε να παραιτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο από τις αναιρέσεις, τις οποίες είχε ασκήσει κατά των αποφάσεων που επιδίκαζαν αποζημιώσεις ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin. Είχε προηγηθεί σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης απέναντι στα θύματα.

Στις 5 Μαΐου 2010, στο κτίριο της τράπεζας Marfin, στο κέντρο της Αθήνας, έχασαν τη ζωή τους η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, που ήταν έγκυος (μαζί και ένα αγέννητο παιδί).

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΝΣΚ ομόφωνα (με 68 ψήφους) τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου από την αναίρεση που είχε ασκήσει κατά τεσσάρων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που είχαν επιδικάσει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, το ΝΣΚ αναμένεται να προσέλθει στο Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να καταθέσει τις παραιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις που έχει ασκήσει κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες δικαιώθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων και τους επιδικάσθηκαν αποζημιώσεις ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος του ΝΣΚ, Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποτελεί ένδειξη ηθικής δικαίωσης των αθώων θυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ