Οργανωμένες παραλίες: Ανοίγουν το Σάββατο με κανόνες – Τι ισχύει με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ποτά και πρόστιμα

Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα στη χώρα μας για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και το enikos.gr σας παρουσιάζει το σχέδιο, βάσει των όσων ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για το πώς θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί του Σαββάτου.

Κατ’ αρχήν στη χώρα μας θα λειτουργούν από το Σάββατο 515 οργανωμένες παραλίες με τον κ. Χαρδαλιά να επισημαίνει ότι υπόκεινται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους. Υπενθύμισε ότι ο μέγιστος αριθμός λουόμενων και ατόμων είναι 40 ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η καταγραφή των παρευρισκόμενων. Τι ισχύει με τις ομπρέλες; Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων τους θα είναι τα 4 μέτρα, ενώ με τις ξαπλώστρες ισχύουν δύο περιπτώσεις. Επιτρέπονται δύο ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα που μπορούν να έχουν περισσότερες. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Σε ό,τι αφορά τα κυλικεία, αναψυκτήρια και καφέ μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά με take away υπηρεσία, ενώ τα προϊόντα που θα προμηθεύονται οι καταναλωτές-λουόμενοι θα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και θα απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο. Απαγορεύεται, επίσης, η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών όπως και το delivery.

Από κει και πέρα, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο του καταστήματος, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν προς εξυπηρέτηση ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Ταυτόχρονα, υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες και τις καρέκλες έπειτα από κάθε αποχώρηση πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους), αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Να σημειωθεί πως στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου, ενώ απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ, αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης, θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.

“Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, ας μην βιαστούν και ας μην ρισκάρουν”, τόνισε και κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ