Έφοδοι σε ΜΚΟ: Η καταγγελία για οικονομικές ατασθαλίες που οδήγησε στις έρευνες

Μία καταγγελία για οικονομικές ατασθαλίες σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του μεταναστευτικού/προσφυγικού, φέρεται να αποτέλεσε την αφορμή για να διενεργηθούν έρευνες, σήμερα, στις έδρες τριών ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εν λόγω καταγγελία δεν αναφέρονταν συγκεκριμένα ονόματα, ενώ πηγές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σημειώνουν ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και σε άλλους σχετικούς φορείς, στη βάση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Σήμερα το πρωί, μικτό κλιμάκιο της ΕΑΔ και της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους στις έδρες τριών ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής και σε δύο δομές, τις οποίες λειτουργούν δύο εξ αυτών. Τα στοιχεία αυτών των ΜΚΟ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η έδρα και των τριών βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ οι δομές που λειτουργούν οι δύο από αυτές βρίσκονται η μία στην Αθήνα και η άλλη στη Γλυφάδα.

Οι ελεγκτές προχώρησαν, μεταξύ άλλων, στην εξέταση στελεχών και συνεργατών των φορέων, στη συλλογή και κατάσχεση έγγραφων και ψηφιακών πειστηρίων, όπως οικονομικά και λογιστικά αρχεία για κάθε δράση και κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, στοιχεία τεκμηρίωσης της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των υλοποιούμενων προγραμμάτων, καθώς και στη συλλογή τεκμηρίων για την εν γένει ορθή λειτουργία και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τον σχετικό Οδηγό Εφαρμογής & Λειτουργίας Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (βιβλία συμβάντων στις δομές, συμβάσεις προσωπικού, καταγραφή προσωπικού και παρόντων ωφελούμενων-ανηλίκων, κ.λπ.).

Σε ανακοίνωση της ΕΑΔ αναφέρεται πως οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η δράση των φορέων αυτών. Ελεγκτικό αντικείμενο αποτελεί επίσης η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη σημερινή αποστολή συμμετείχαν περισσότερα από 40 εξειδικευμένα στελέχη της ΕΑΔ και των διευθύνσεων Οικονομικής Αστυνομίας και Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ. Στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων ενεπλάκησαν ενεργά και άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, καθώς και στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που θα συμμετάσχουν και στα επόμενα βήματα της ελεγκτικής αποστολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ