• Κορονοϊός-Μάσκες: Οδηγίες για τη σωστή χρήση τους - Ποιες δεν πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες - ΒΙΝΤΕΟ

  7:05 μμ, Κυριακή 03 Μάι 2020 7:05 μμ, Κυριακή 03 Μάι 2020

  Ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρη Χατζηγεωργίου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό έδωσε οδηγίες για τη σωστή επιλογή και χρήση μάσκας.

  "Δεν υποστηρίζουμε ότι η δυσκολία πέρασε πλέον, δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα γυρίσει στο πριν, όμως ξεκινάμε να μπαίνουμε σε μία σχετική κανονικότητα με προσεκτικά και αργά βήματα. Κατά την επάνοδο σε αυτή τη σχετική κανονικότητα δεν ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις τουλάχιστον, και πως τα βασικά μέτρα για την προστασία μας από τον συγκεκριμένο ιό είναι κατά σειρά προτεραιότητας η απόσταση πάνω από το 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη του προσώπου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηγεωργίου και πρόσθεσε:

  "Τώρα που οι αυστηροί περιορισμοί σταδιακά αίρονται θα πρέπει να δώσουμε λίγη περισσότερη βαρύτητα στη μάσκα, η οποία αποτελεί συμπληρωματικό μέσο πρόληψης της διασποράς, ειδικά όταν δεν μπορούμε να τηρήσουμε το βασικό μέτρο που είναι η απόσταση. Όταν λέμε μάσκα εννοούμε τη χρήση ενός προστατευτικού καλύμματος του στόματος και της μύτης το οποίο θα μπορούσε να είναι ακόμα και αυτοσχέδιο... Υπάρχει πλέον στο εμπόριο ικανή επάρκεια διαφόρων μασκών για προστασία. Αυτές που δεν πρέπει να επιλέγει το ευρύ κοινό είναι οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής. Επειδή οι μάσκες αυτές μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού όταν τις φοράει κάποιος που είναι ήδη φορέας. Οι μάσκες αυτές είναι για χρήση μόνο από τους υγειονομικούς και μόνο για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ενέκρινε λεπτομερείς οδηγίες για το πώς μπορεί να φτιάξει κανείς μία τέτοια απλή, αυτοσχέδια μάσκα αλλά και οδηγίες για την επιλογή του είδους του υφάσματος, το οποίο κατά προτίμηση πρέπει να είναι βαμβακερό 100%, το είδος της ύφανσης η οποία πρέπει να είναι πυκνή και σε πόσες στρώσεις... Η χρήση της μάσκας έχει κανόνες. Ο πιο βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να εφαρμόζεται πάντα η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα αφενός πριν τοποθετήσουμε τη μάσκα στο πρόσωπο μας, αφετέρου πριν και μετά την αφαίρεση της. Δεν πιάνουμε ποτέ τη μάσκα, ειδικά στην εξωτερική επιφάνεια η οποία δυνητικά μπορεί να είναι μολυσμένη".

  Δείτε το βίντεο:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα