Κορονοϊός-Υπέρταση: Τι είπε ο Τσιόδρας για την επίδραση των φαρμάκων – ΒΙΝΤΕΟ

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα τριών μελετών για τα φάρμακα για την αρτηριακή υπέρταση που λαμβάνουν οι ασθενείς.

“Τα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αρτηριακή υπέρταση, την πίεση όπως τη γνωρίζει ο λαός, δεν φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία στη μόλυνση από τον κορονοϊό ή να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά με την ασθένεια σύμφωνα με τρεις μεγάλες μελέτες οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες”, είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

“Είναι οπωσδήποτε θετικά νέα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Η έρευνα αφορούσε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες των φαρμάκων αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης όπως η ραμιπρίλη, η λισινοπρίλη και όλα τα φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία τελειώνει σε ‘πρίλη’ και των αναστολέων του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης, τα οποία περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η βαλσαρτάνη, η λοζαρτάνη και γενικά φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία τελειώνει σε ‘σαρτάνη’. Τα φάρμακα αυτά αφορούν και διαβητικούς ασθενείς στους οποίους δίνονται για νεφροπροστασία. Υπήρχε η θεωρητική ανησυχία από μελέτες σε πειραματόζωα πως αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης που είναι η πόρτα που χρησιμοποιεί κατά κάποιο τρόπο ο ιός όταν επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα για να τα προσβάλει. Έτσι, και με το δεδομένο πως οι άνθρωποι με υπέρταση ήταν στις ομάδες κινδύνου υπήρχε η ανησυχία ότι οι άνθρωποι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα ενδεχομένως κινδυνεύουν περισσότερο και έχουν αυξημένη ευαισθησία στη νόσο. Από την άλλη μεριά ήταν γνωστό πως περισσότερα επίπεδα τέτοιας πρωτεΐνης στον οργανισμό θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή από τον ιό, μία κατάσταση που οδηγούσε σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια κάτι που λέγανε οι επιστήμονες ότι είναι σίγουρα θετικό… Στα αποτελέσματα δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα νόσου στους ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα σε σχέση με αυτούς που δεν τα έπαιρναν και στις τρεις μελέτες παρατήρησης που εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες άτομα από διαφορετικούς πληθυσμούς στον κόσμο… Άρα, σύμφωνα με τους ερευνητές αν κάποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα, όπως και κάποια άλλα φάρμακα που παίρνουμε για υψηλά επίπεδα λιπιδίων του ορού, θα πρέπει να τα συνεχίσει”.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ