• Καθηγητής Σύψας για εκκλησίες: Ενδεχομένως δεν θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα

  2:19 μμ, Δευτέρα 27 Απρ 2020 2:19 μμ, Δευτέρα 27 Απρ 2020

  Για το άνοιγμα των ιερών ναών και των σχολείων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στις εκκλησίες και είπε ότι "στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει υπάρχει ήδη σχέδιο για το πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια...". "Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της εκκλησιάς η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα πως θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά", τόνισε.

  “Δεν θα έχουμε συνωστισμό, εκατοντάδες πιστούς θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός καλή απολύμανση... Ενδεχομένως δεν θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε μια υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες ασφαλείας" διευκρίνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, σχετικά με τις γαμήλιες δεξιώσεις, ανέφερε ότι “δεν είναι πολύ καλή ιδέα οι εκδηλώσεις που συνωστίζονται πολλά άτομα” .

  Για τα σχολεία, ο κ. Σύψας είπε ότι “αν η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι να ανοίξουν οι χαμηλότερες βαθμίδες αυτό θα γίνει με κανόνες και με ασφάλεια και με προστασία των ευάλωτων ανθρώπων που είναι στο περιβάλλον των μαθητών". Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, χρειάζονται αντισηπτικά, υπάρχει το θέμα της μάσκας το οποίο ακόμα δεν το έχουμε επιλύσει, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κάνει εκατομμύρια λεπτομέρειες για να γυρίσουν οι μαθητές στα σχολεία με ασφάλεια και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα θέσει η επιστήμη” ανέφερε.

  Σχετικά με καταστήματα, ο καθηγητής σημείωσε ότι “θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση της επιδημίας, θα εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τα κρούσματα θα τα απομονώνουμε και θα γίνεται ιχνηλάτηση. Αν έχουμε κρούσμα σε κατάστημα ενδεχομένως ο ΕΟΔΥ να έρθει και να κλείσει το κατάστημα το πολύ για 2 εβδομάδες όχι για μήνες”.

  Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χαρακτήρισε ως εξαιρετική ιδέα το σπάσιμο των όρων προσέλευσης των εργαζόμενων στην εργασία τους. “Ετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως και η χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ και ιδίως στο μετρό. Όλα συζητούνται μαζί με το υπουργείο Μεταφορών" είπε. Καλή ιδέα θεωρεί και το να δοθούν προς χρήση στους πολίτες κομμάτια του μετώπου που δεν είχαν αξιοποιηθεί στην παραλιακή για μεγαλύτερες αποστάσεις. Μάλιστα, έκανε λόγο για πάνω από 2 μέτρα απόσταση στην παραλία το καλοκαίρι.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα