Κορονοϊός: Συναγερμός σε δύο κλινικές στην Αττική – Εισαγγελική έρευνα για τους νεκρούς και τα κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε ασθενείς και εργαζόμενους δύο ιδιωτικών κλινικών στην Αττική, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση εισαγγελέα. Σημειώνεται πως η εισαγγελική έρευνα θα διερευνήσει ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς, η κλινική στο Περιστέρι τέθηκε σε καραντίνα, καθώς βρέθηκαν συνολικά 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 13 αφορούν σε τρόφιμους, τα 11 σε εργαζόμενους και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι αυτά που κινητοποίησαν τις Αρχές. Όπως είπε, τη δομή επισκέφτηκαν ο ίδιος και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι νεκροί που σχετίζονται με την κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι είναι τρεις, καθώς έγινε γνωστό ότι το απόγευμα της Πέμπτης κατέληξε στο ΝΙΜΤΣ ένας 87χρονος ασθενής, ο οποίος είχε μεταφερθεί νωρίτερα εκεί από την εν λόγω κλινική. Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Νωρίτερα, το Mega ανέφερε ότι κατέληξε και ένας 76χρονος ασθενής, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και μεταφέρθηκε από την εν λόγω κλινική σε νοσοκομείο αναφοράς.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ένα όχημα του γραφείου τελετών παρέλαβε μία σορό από την ίδια κλινική.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο διοικητικός διευθυντής της κλινικής του Περιστερίου, Αλέξανδρος Κοκκινάκης, υποστήριξε πως ο “ασθενής μηδέν” από την Καλλιθέα, που νόσησε από κορονοϊό, είχε μεταβεί στην κλινική για αιμοκάθαρση και έπειτα από σχετική ερώτηση για το αν θερμομετρήθηκε κατά την είσοδο του στην κλινική, υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς, όπως είπε, δεν μπήκε από την κεντρική είσοδο.

«Από τις 22 Μαρτίου και μετά δεν μπαίνει κανείς στην κλινική, αν δεν θερμομετρηθεί, υπάρχει στην είσοδο άνθρωπος που ελέγχει όλους τους εισερχόμενους», είπε χαρακτηριστικά για να σπεύσει στη συνέχεια να πει ότι «δεν μπήκε στην κλινική από την κεντρική είσοδο, αλλά από διπλανή».

Δείτε το βίντεο από το δελτίο του ΑΝΤ1:

Σχετικά με τη δεύτερη κλινική, στα νότια προάστια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε πως ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους. Όπως είπε, ένας ασθενής που βρέθηκε θετικός κατέληξε σήμερα.

Χθες, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία σε περίπου 130 εργαζομένους και σήμερα έγινε η δειγματοληψία στους τροφίμους. Όπως είπε τα 92 πρώτα αποτελέσματα των τεστ, που αφορούσαν εργαζομένους, βγήκαν αρνητικά.

Έστειλε δε ξεκάθαρο μήνυμα ότι “οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες και πιθανή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών” για να συμπληρώσει πως “δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, διαμήνυσε και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο”.

Αυστηρό μήνυμα Τσιόδρα

Με αυστηρό τρόπο μίλησε και ο Σωτήρης Τσιόδρας για την έξαρση κρουσμάτων σε υγειονομικές μονάδες. “Στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός της μετάδοσης. Ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας. Συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση” ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Διαμήνυσε στη συνέχεια πως: “Απρόσεκτες συμπεριφορές των λίγων είναι άδικη γι’ αυτούς που προσέχουν και οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας. Όλα τα δεδομένα τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας”.

Εισαγγελική έρευνα

Οι δύο αυτές υποθέσεις προκάλεσαν την παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών. Η εισαγγελική έρευνα θα διερευνήσει ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για δεύτερη κλινική στη Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι “όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων

2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο

3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου 4. με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ