Κορονοϊός: Θεραπευτική μελέτη με πλάσμα αίματος από Έλληνες επιστήμονες – ΒΙΝΤΕΟ

Για τη θεραπευτική μελέτη με πλάσμα αίματος που σχεδιάζουν Έλληνες γιατροί, μίλησε στο Open ο καθηγητής παθολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, θα δοθούν στον ασθενή έτοιμα αντισώματα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Ένα θέμα, στο οποίο είχε αναφερθεί μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ», με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τώρα σε ό,τι αφορά τη μελέτη, αυτή θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια θα χορηγείται σε σοβαρά ασθενείς. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα».

Στο πρόγραμμα αυτό, όπως είναι λογικό, θα μετέχουν εθελοντές που είχαν ανιχνευθεί θετικοί στον κορονοϊό, αλλά πλέον έχουν αναρρώσει. Όπερ σημαίνει ότι είναι αρνητικοί εδώ και 14 μέρες.

Επί της παρούσης, πάντως, υπήρξε και διευκρίνιση ότι η η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της επιστήμης, είναι σημαντική. Βέβαια, από τους επιστήμονες τονίζεται ότι “δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους”. Ωστόσο, αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών.

Δείτε το βίντεο από το Open:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ