Κορονοϊός: Ξεκινά η μεταφορά πλάσματος για τους ασθενείς

Για τη νέα θεραπευτική μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί σε σοβαρά νοσούντες από τον κορονοϊό μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και κύριος ερευνητής της μελέτης ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος, «είναι μία από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που κανείς συνδιαστικά θα προσπαθήσει να εφαρμόσει επιλέγοντας ασθενείς για τους οποίους μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα έχουν μία δύσκολη, επιπλεγμένη πορεία. Σε αυτούς τους ασθενείς, παράλληλα με την υποστηρικτική θεραπεία, με την αντιιική αγωγή, με όλα τα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χορηγήσουμε έτοιμα αντισώματα. Πώς θα τα πάρεις τα έτοιμα αντισώματα; Πηγαίνεις σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με τον ιό, είτε έχει ασθενήσει είτε ασυμπτωματικά ήρθε σε επαφή με τον ιό, μολύνθηκε αλλά δεν αρρώστησε και ελέγχεις αν αυτός έχει δημιουργήσει αντισώματα. Αν έχει δημιουργήσει αντισώματα, μπορείς να τα πάρεις με την διαδικασία της πλασμαφαίρεσης. Στη συνέχεια, μπορείς να τα χορηγήσεις θεραπευτικά σε ασθενή που πάσχει οξέως από τη νόσο».

«Θα πρέπει να δούμε αν θα αποδώσει γιατί αυτή η διαδικασία έχει χρησιμοποιηθεί, έχει δοκιμαστεί και σε άλλες ιώσεις. Είναι μία θεραπευτική προσέγγιση για την οποία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διερευνηθεί. Ξεκινάει η συλλογή πλάσματος σε πρώτη φάση. Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει τη συλλογή πλάσματος από κάποια άτομα, οπότε είμαστε έτοιμοι στη συνέχεια να χορηγήσουμε σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές αγωγές που είναι σε εξέλιξη και είναι πολύ σημαντικές», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ