Επιστρέφουν τα λατινικά στις Πανελλήνιες – Όλες οι αλλαγές στο Λύκειο

Νέο τοπίο στο Λύκειο θα διαμορφώσουν οι αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Παιδείας από την επόμενη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με την Καθημερινή, εισάγονται επιπλέον ώρες σε ξένες γλώσσες και πληροφορική, επιστρέφουν τα λατινικά αντί της κοινωνιολογίας, αυξάνονται οι ώρες της φυσικής αγωγής. Επίσης, θεσμοθετείται εκ νέου η Τράπεζα Θεμάτων, ενώ η αύξηση του βαθμολογικού ορίου προαγωγής και απόλυσης από 9,5 σε 10 δημιουργεί γέφυρα προς τη θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής μέσω του εθνικού απολυτηρίου.

Συγκεκριμένα, σε πολυνομοσχέδιο που σχεδιάζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, μεταξύ άλλων αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των αγγλικών κατά μία, ενώ θα εισαχθεί η διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας ως μαθήματος επιλογής. Επίσης, θα αυξηθούν οι ώρες της πληροφορικής, η οποία θα γίνει υποχρεωτική μάθημα.

Ακόμη τα λατινικά εισάγονται εκ νέου (είχαν αντικατασταθεί με την κοινωνιολογία από την προηγούμενη κυβέρνηση) ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης (επιλέγουν φιλολογίες, νομικά κλπ). Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αλλαγή θα εφαρμοστεί από τους μαθητές της επόμενης Β’ Λυκείου 2020-21, ώστε να εξεταστούν σε αυτό στις Πανελλαδικές του 2022, όταν θα αποφοιτούν από την Γ’Λυκείου. Το μάθημα θα αποκτήσει καινούργιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο δεν θα επικεντρώνεται μόνο στο λεξιλόγιο και τα γραμματικά φαινόμενα. Στόχος είναι τα νέα λατινικά να αποτελέσουν ουσιαστική εισαγωγή των μαθητών στις βασικές έννοιες της γλώσσας και των κλασικών σπουδών.

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι να αυξηθούν, κατά μία, οι ώρες της φυσικής αγωγής. Για τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, όπου χρειαστεί, θα υπάρξουν μειώσεις σε άλλα μαθήματα και δη του προσανατολισμού. Σε αυτά τα μαθήματα άλλωστε έχει ήδη αποφασιστεί μείωση της ύλης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ