Τσιόδρας: Τι απάντησε στο “ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ή ευρώ” – ΒΙΝΤΕΟ

Στον βασικό στόχο της χώρας μας ενόψει του καλοκαιριού αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας μετά την ερώτηση αν «είναι να μηδενιστούν τα κρούσματα και να εκριζωθεί ο ιός στην Ελλάδα ή να υπάρξει αποτέλεσμα και στην ανοσία της κοινότητας;».

«Ναι, αυτό το ονομάζω εγώ «το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ή ευρώ», όπως θέλετε πείτε το, πιστέψτε με, αυτή τη στιγμή με τίποτα δεν θα ήθελα να είχα καταστροφικές εικόνες στη χώρα μας και να δημιουργείται ανοσία της αγέλης, όπως γίνεται σε κάποιες άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, που μάλιστα λένε ότι δεν θα φτάσουν και εκεί στην ανοσία της αγέλης. Είναι νωρίς να πούμε», επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μαθηματικές εκτιμήσεις ότι υποεκτιμάμε την πορεία της νόσου από 10 έως 100 φορές, ίσως και παραπάνω. Αξιόπιστες μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν πού ακριβώς είμαστε. Μπορεί να εκπλαγούμε ευχάριστα και να είναι τα πράγματα αρκετά περισσότερα από αυτά που νομίζουμε. Μακάρι.Δε φαίνεται αυτή τη στιγμή με τις στρατηγικές που υιοθετούνται από τις περισσότερες χώρες, στρατηγικές που αφορούσαν στην προστασία του συστήματος υγείας, αλλά και της ζωής των πολιτών και των μαζικών απωλειών, ότι θα έχουμε μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό. Αλλά αυτό για εμένα προσωπικά νομίζω ότι ήταν η προτιμητέα στρατηγική αυτή την περίοδο για πολλούς λόγους. Και γιατί δίνεις ευκαιρία σε φαρμακευτικά σκευάσματα να ελεγχθούν και να έχουμε μία αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία, δίνεις ευκαιρία σε έρευνα που έχει σχέση με τα εμβόλια, που είπαμε προηγουμένως, να προχωρήσει και ταυτόχρονα σταδιακά χτίζεις μια ανοσία στον πληθυσμό».

«Μπορεί, όπως περνάει ο καιρός, να δούμε πραγματικά στρατηγικές τέτοιου τύπου. Και τι εννοώ: να δούμε μία στρατηγική όπου ανοίγει, σιγά-σιγά, στα νεότερα τμήματα της κοινωνίας», είπε ακόμη ο. κ. Τσιόδρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Νορβηγίας. «Το βλέπουμε ήδη να γίνεται από χώρες, όπως η Νορβηγία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κοινωνία ανοίγει με νεότερα άτομα να έρχονται στον τομέα της εργασίας, με τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο που κινδυνεύουν λιγότερο, να δημιουργείται ένα τείχος σε αυτές τις ομάδες, να βλέπεις πώς πηγαίνει η πορεία της νόσου στον πληθυσμό και πόσο αντέχει το σύστημα υγείας. Ευτυχώς το δικό μας άντεξε. Και παρακολουθείς, λοιπόν, την πορεία και επανέρχεσαι αν χρειαστεί».

«Θα δούμε. Είναι νωρίς ακόμα να κάνουμε αποτελεσματικές προβλέψεις. Πάντως, η χρυσή ισορροπία, για αν απαντήσω και στην ερώτηση του συνάδελφου, είναι αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή και αυτό που θα επιδιώξουμε και στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ