Κορονοϊός: Οδηγός επιβίωσης για ζευγάρια στην καραντίνα

Μένουμε σπίτι. Ο κορονοϊός έφερε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, στις συνήθειές μας και στη ρουτίνα μας. Όλα όσα είχαμε βολέψει μέχρι τώρα, τόσο ώστε να ανεχόμαστε την καθημερινότητα, έρχονται να ανατραπούν και να δούμε ξεκάθαρα τις αλήθειες μας. Με λίγα λόγια, ήρθαν οι ημέρες της κρίσεως των σχέσεων.

Για πρώτη φορά τα ζευγάρια καλούνται να ζήσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία όλων των εποχών. Να είναι μαζί χωρίς διέξοδο, χωρίς αποσυμπίεση, για 24 ώρες το 24ωρο.

Είναι οι μέρες που θα δείξουν αν θα παραμείνουν μαζί, αν θα ξαναγαπηθούν ή αν οι διαφορές είναι αγεφύρωτες. Στην καθημερινότητά σας μέχρι πρόσφατα, θα πηγαίνατε στη δουλειά, θα κάνατε κάποιο χόμπι, θα λείπατε κάποιες ώρες από το σπίτι, αξιοποιώντας τον προσωπικό σας χρόνο. Σαν ζευγάρι θα βγαίνατε κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα για ένα φαγητό, ένα σινεμά, θα συναντιόσασταν με φίλους.

Όλα αυτά σήμερα έχουν σταματήσει και εσείς οι δύο φαίνεται πως καλείστε να ξαναγνωριστείτε. Αν συναντιόσασταν τώρα για πρώτη φορά και ήταν η αρχή της σχέσης σας, πώς θα θέλατε να σας βλέπει ο/η σύντροφός σας;

Θα κάνατε μπάνιο, θα φτιάχνατε τα μαλλιά σας, θα ξυριζόσασταν, θα βάζατε καθαρά ρούχα και το καλύτερο χαμόγελό σας. Είναι η ώρα να τα κάνετε όλα αυτά. Θα αισθανθείτε καλύτερα περιποιημένοι, φρέσκοι και ανανεωμένοι και οι σύντροφοί σας αργά ή γρήγορα θα σας μιμηθούν.

Στο χέρι σας είναι να κάνετε τη δική σας προσπάθεια να φτιάξετε τις όμορφες συνθήκες των ημερών σας στο σπίτι.

Κάντε εσείς την αρχή. Αν δεν βρείτε την ανταπόκριση που ελπίζατε, μην βιαστείτε να θυμώσετε και να απογοητευτείτε. Συνεχίστε με υπομονή και αγάπη.

Αυτές οι ημέρες παραμονής σας στο σπίτι είναι πιθανό να φέρουν, κάποιες στιγμές, ένταση και εκνευρισμό. Είναι σημαντικό να αποφύγετε την επίδειξη δύναμης. Αναρωτηθείτε αν θέλετε να είστε καλά και ήρεμοι ή αν θέλετε οπωσδήποτε να αποδείξετε πως έχετε δίκιο. Γνωρίζετε πως ο καθένας έχει δίκιο από την πλευρά του και έτσι ένας τσακωμός μάλλον δεν θα φέρει το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Αξίζει λέτε την αναστάτωση;

Σίγουρα θα υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να άλλαζε ο/η σύντροφός σας για να είστε πιο ευχαριστημένοι. Μετά από τόσο καιρό που είστε μαζί, ξέρετε πως δεν είναι εφικτό να ζητήσετε τις αλλαγές που θέλετε και να γίνουν. Ο μοναδικός τρόπος που φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι ο πιο αποτελεσματικός είναι να τροποποιήσετε τη δική σας συμπεριφορά. Ρυθμίζοντας τις αντιδράσεις σας και χαμηλώνοντας τους τόνους όταν αντιμετωπίζετε σημεία τριβής, σταδιακά θα προσέξετε πως η συμπεριφορά των ανθρώπων σας θα αρχίσει να επηρεάζεται θετικά. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να απαντήσετε σε κάποια πρόκληση, δοκιμάστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, ρυθμίστε τον τόνο της φωνής σας χαμηλώνοντας την ένταση και αν χρειαστεί απομακρυνθείτε διακριτικά για λίγο από το δωμάτιο. Θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα αν καταφέρετε να υιοθετήσετε αυτή τη στάση που θα φέρνει μεγαλύτερη γαλήνη στην ψυχή σας και στη σχέση σας.

Τα κλειδιά της επιτυχίας αυτές τις μέρες είναι οι λέξεις: ευγένεια, σεβασμός, νοιάξιμο, κατανόηση, υπομονή, ηρεμία, αγάπη και χαμόγελο!

Τα πράγματα που σας ενώνουν θα είναι περισσότερα από αυτά που σας χωρίζουν. Ακόμη κι αν τυχόν αποφασίσετε πως δεν έχετε πλέον λόγο να συνεχίσετε να ζείτε μαζί πια, απολαύστε αυτές τις μέρες σαν τις τελευταίες της συμβίωσής σας. Έχετε όλο τον χρόνο να αποχαιρετήσετε μέσα σας τη σχέση σας και να ονειρευτείτε το μέλλον.

Το πως θα περάσετε αυτές τις μέρες εξαρτάται πάρα πολύ από εσάς. Φροντίστε τη διάθεσή σας, μείνετε ασφαλής και προστατέψτε τους γύρω σας. Σωματικά και ψυχικά!

Σε κάθε περίπτωση, όλα μπορούν να πάνε καλά. Φτάνει να το επιλέξετε!

Λία Χακιάμη

Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Associate Member of the American Psychological Association

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ