Γιάννης Καρούζος: Εντός της ημέρας θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση για κύριους και δευτερεύοντες ΚΑΔ

«Θα ήταν καλύτερο να έχουν υιοθετηθεί οριζόντια μέτρα, το παράδειγμα της Ιταλίας αυτό έδειξε. Εκεί, δόθηκαν ενισχύσεις στις οικογένειες εφάπαξ ένα ποσό 1200 ευρώ, καθώς επίσης στους εργαζόμενους σε οριζόντια κατεύθυνση ένα επίδομα 80% του μισθού τους. Καλά έκανε η κυβέρνηση και απαγόρευσε τις απολύσεις αλλά όπως εξελίσσεται η διαδικασία με τα 800 ευρώ, είναι χαώδης. Μέρα παρά μέρα ενισχύονται με ΚΑΔ. Ο κόσμος τελεί σε μία σύγχυση μεταξύ πληττόμενων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους. Μακάρι να πετύχουν τα μέτρα, αλλά τα οριζόντια θα ήταν πολύ πιο εύκολο στον κόσμο», δήλωσε στoν Realfm 97,8 και στην εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

«Το κριτήριο να υιοθετηθούν κάθετα μέτρα φέρνει δυσκολίες και φαίνεται αυτό. Υπάρχει μία έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπουργείου Εργασίας και υπουργείου Οικονομικών. Μέτρα εξαγγέλλονται σε συνεντεύξεις, υλοποιούνται σε δεύτερη ταχύτητα, η αγορά μένει στα δελτία Τύπου και τις συνεντεύξεις, οι επιχειρήσεις αποδιοργανώνονται και στο τέλος μία ΠΝΠ αλληλοκαταργεί, αλληλοσυμπληρώνει την επόμενη. Δεν υπάρχει η αμεσότητα που χρειαζόταν η αγορά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Καρούζος αναφερόμενος στους κύριους και δευτερεύοντες ΚΑΔ επισήμανε: «Πληροφορούμαι ότι εντός της ημέρας, αν όχι αύριο το πρωί, θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα βελτιώνει την προηγούμενη νομοθετική πράξη του κ. Βρούτση και θα περιλαμβάνει το θέμα των κύριων και των δευτερευόντων ΚΑΔ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό θα μπορούσε να παρθεί από την πρώτη μέρα».

Για τη μείωση μισθών 50% και την εκ περιτροπής εργασία, ο κ. Καρούζος διευκρίνισε ότι « όποιος υιοθετεί αυτό το μέτρο δεν θα κάνει απολύσεις. Εκείνο που δεν υιοθετεί κανείς, είναι όταν φτάσεις να τον απασχολείς τον άλλο με δύο μεροκάματα τον μήνα, θα φτάσουμε να έχουμε εξαθλιωμένους εργαζόμενους. Άρα, ως μέτρο έχει μία περίεργη ισορροπία, αξιολόγηση της οποίας δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα αν δεν το δούμε να τρέξει. Θεωρώ ότι είναι σκληρό μέτρο, αντεργατικό αλλά φοβάμαι και πληροφορούμαι ότι θα αλλάξει και θα αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις. Δεν θα είναι ένα οριζόντιο μέτρο όπως είναι σήμερα που αφορά τους πάντες, θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν πληγεί».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ