Κορονοϊός: 117 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 10 “ορφανά”

Τα 117 έφτασαν συνολικά τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα 107 κρούσματα κορονοϊού έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση, 82 είναι εισαγόμενα κρούσματα και 25 αποτελούν τις επαφές τους. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, δέκα κρούσματα είναι “ορφανά”, χωρίς δηλαδή κάποια γνωστή επαφή, τα οποία εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο στην κοινότητα και δεν είναι γνωστή η πηγή μετάδοσης. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα περισσότερα θετικά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής. Σημειώνεται ότι στα 117 κρούσματα, περιλαμβάνεται και ο 66χρονος που απεβίωσε στο νοσοκομείο της Πάτρας. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, δύο ασθενείς έλαβαν εξιτήριο σήμερα, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την 38χρονη που ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα, και το παιδί της. Ενώ, είπε ότι τρεις ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ανακοινώθηκε επίσης ότι συνεχίζεται η διερεύνηση για 15 πιθανά κρούσματα. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο.

Είπε ότι τα μέτρα εντείνονται και εξήγησε ότι κλειδί στον έλεγχο διασποράς του ιού, αποτελούν οι συναθροίσεις. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη». Ο κ. Τσιόδρας, είπε ότι σε σχέση με άλλες χώρες, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και ως ένα βαθμό τα έχουμε καταφέρει χωρίς βέβαια να λέμε ότι ο ιός δεν έχει διασπαρθεί στην κοινότητα. «Έχουμε κύκλους μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά αλλά τόνισε ότι «προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι μένουμε σπίτι μας με ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και διευκρίνισε ότι οι μη ευπαθείς ομάδες που περνούν σχετικά ήπια την ίωση που προκαλεί ο κορονοϊός δεν θα έχει πλέον νόημα να εξετάζονται για αυτόν. «Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το αποτέλεσμα αν είστε υγιείς και έχετε ήπια συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκαταστολή, είναι σημαντικό όταν εμφανίζουν πυρετό και βήχα να επικοινωνούν με τα νοσοκομεία τα οποία θα διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται για τον κορονοϊό αλλά και αν απαιτείται η μεταφορά τους σε αυτά.

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τσιόδρας, κλείνουν για 15 ημέρες παιδότοποι, θέατρα χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα αποφασίσει αρμοδίως το υπουργείο Πολιτισμού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ