Μόσιαλος στον Realfm 97,8 για κορονοϊό: Να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό και τα σταυροφιλήματα

“Απαγορεύτηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες. Σίγουρα όταν υπάρχει συνωστισμός, υπάρχουν χειραψίες, έχουμε πει εδώ και ημέρες ότι πρέπει όσο είναι δυνατόν να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό ή τα σταυροφιλήματα. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης” δήλωσε στον Realfm 97,8 ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στον Γιώργο Κακούση και στον Δημήτρη Πετρόπουλο ερωτηθείς αν είναι εποχές να μην αγκαλιαζόμαστε, να μην φιλιόμαστε, να μην κάνουμε χειραψίες απάντησε “Ακριβώς, μέχρι να ξέρουμε τι θα γίνει με αυτόν τον νέο ιό. Οι νέοι, όσοι είναι κάτω από 60 ετών, έχουν πολύ μικρό κίνδυνο, ακόμα κι αν κολλήσουν τον κορονοϊό. Στους άνω των 65 ειδικά όταν έχουν προβλήματα υγείας ανεβαίνει το ποσοστό θνησιμότητας. Η ανησυχία είναι αν οι νέοι το μεταφέρουν στους ηλικιωμένους”.

“Προφανώς δεν θα κοπεί η διασκέδαση, ούτε όλη η χώρα είναι σε καραντίνα, αλλά ανησυχώ όταν δίνει η πολιτεία οδηγίες, μπορεί να τις αμφισβητεί κανείς αλλά αυτές είναι οι οδηγίες. Θέλει ο καθένας να πάρει τον νόμο στα χέρια του; Να κάνει ο καθένας ότι θέλει; Θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Ιταλία;” πρόσθεσε.

“Είναι αερογενής η νόσος. Κολλάει από τα χνώτα μας. Όταν μιλάμε και είμαστε κοντά θα κολλήσουμε από το φίλημα, όχι από την ερωτική επαφή όπως το AIDS. Είναι αερογενής νόσος, δεν χρειάζεται επαφή. Χρειάζεται να είσαι σε απόσταση λιγότερη από τα 20 εκατοστά από κάποιον που έχει τη νόσο για να κολλήσεις. Να μην ποινικοποιήσουμε την ερωτική επαφή” τόνισε.

“Δεν προτείνω να μπει η χώρα σε μια καραντίνα, απλώς λέω ότι η θνησιμότητα είναι από 0,1% ως 1% που σημαίνει ένας στους 100 θα πεθάνει. Θα μου πείτε είναι πολύ; Όχι, αλλά είναι πολύ για τον πληθυσμό των ευπαθών ομάδων, εκεί μπορεί να πάει έως το 14% στους άνω των 80 ετών” συμπλήρωσε.

“Τα μέτρα χρειάζονται και ο δικός μας αυτοπεριορισμός είναι υποχρεωτικός κατά τη γνώμη μου γιατί έτσι θα μειώσουμε την εξάπλωση της νόσου” υπογράμμισε.

“Προφανώς υπάρχει άγνοια, αλλά έχουν και σαφείς οδηγίες τόσες ημέρες ακούμε από παντού ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ακούμε για τα ευπαθή άτομα. Δεν λέω να κόψουμε τη διασκέδαση, αλλά δεν ήταν τόσο πολύ να ακυρώσουμε τις εκδηλώσεις για τις οποίες είχαν συμφωνήσει και οι φορείς στην πόλη. Γιατί οι φορείς πήραν αυτή την απόφαση;” σχολίασε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ