• Από “κόσκινο” οι ΜΚΟ στα νησιά - Συγκροτείται Μητρώο και ορίζεται ειδικός γραμματέας

  6:44 μμ, Τρίτη 04 Φεβ 2020 6:44 μμ, Τρίτη 04 Φεβ 2020

  “Ονοματεπώνυμο” αποκτούν πλέον οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, με το Μητρώο μελών ΜΚΟ, που συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

  Αυτό προβλέπεται στην τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Το Μητρώο θα αφορά και τα μέλη, τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες των ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο. «Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

  Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

  Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

  Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».

  Στην εν λόγω τροπολογία, εξάλλου, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

  Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα