Αντικαπνιστικός νόμος: Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες – Τι συμβαίνει με τις Λέσχες Καπνιστών

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) επέβαλε υψηλά πρόστιμα σε καταστήματα και πελάτες στο κέντρο της Αθήνας για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου, ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα κατάστημα που υποστήριζε ότι λειτουργεί ως “Λέσχη Καπνιστών”.

Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθώς και από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Αστυνομίας, πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ). Έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα στην Πλάκα, στον Κεραμεικό, στο Σύνταγμα και στο Γκάζι.

Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Πλάκα εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί “Λέσχη Καπνιστών” βρέθηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Γιώργο Χουδαλάκη, αναφέρθηκε στις ‘Λέσχες Καπνιστών’ λέγοντας: “η δυνατότητα να φτιάξεις μία Λέσχη Καπνιστών, που είναι ουσιαστικά ένα σωματείο του αστικού κώδικα, σαφώς υπάρχει εφόσον πρόκειται για μία πραγματική λέσχη, ένα σωματείο που έχει σκοπό τα μέλη του να ασκήσουν ένα κοινό χόμπι, ένα κοινό ενδιαφέρον και όχι να υποκρύψουν την κανονική λειτουργία ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με αποκλειστικό σκοπό, όχι την καταστρατήγηση του αντικαπνιστικού αυτό έπεται. Ο βασικός σκοπός είναι να δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και να βλάψουν συναδέλφους τους που επενδύουν και σέβονται τους υγιείς κανόνες του παιχνιδιού”.

“Επιβάλαμε πρόστιμο 2.000 ευρώ σε καταστήματα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Τους είχαμε επισημάνει ‘μην τσιμπάτε σε τέτοιες μαγικές λύσεις’ που θα σας μετατρέψουν από μία απλή καφετέρια σε smoking lounge. Δεν έφαγαν 2.000 ευρώ πρόστιμο για τον αντικαπνιστικό, αλλά γιατί είπαν ότι το μαγαζί έγινε Λέσχη Καπνιστών… Δεν είναι αστείο αυτό το τρικάκι που κάνουν. Σε κατάστημα μπήκαν συνολικά 15.000 ευρώ πρόστιμο γιατί ήταν αντικαπνιστικός, εργατικό, φορολογικό”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπίνης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ