Το παρασκήνιο πίσω από τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα, επέλεξε νέα πρόσωπα για τις ηγεσίες ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ.

Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος (έως χθες υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ) επελέγη για τη θέση του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αντικαθιστώντας τον πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. Ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ στη θέση του αρχηγού, αντιστρατήγου Γεωργίου Καμπά. Και ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης αναλαμβάνει το πηδάλιο του ΓΕΝ, αντικαθιστώντας τον αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, του οποίου έληξε η τριετής θητεία.

Αντίθετα, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την παράταση της θητείας του αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη ως αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ).

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές κορυφής στις Ένοπλες Δυνάμεις, μολονότι οι αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ είχαν αλλάξει μόλις πριν από έναν χρόνο. Ένας από τους λόγους ήταν ότι οι πρώην αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ αποτελούσαν επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, από τον περασμένο Ιούλιο υπήρχαν εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να γίνουν αλλαγές στις κεφαλές όλων των “όπλων”. Εν τούτοις, ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος επέλεξε σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει άμεσα σε μεταβολές, καθώς διανύαμε ένα “θερμό” καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των “Νέων”, όσο όμως περνούσε ο καιρός, οι πιέσεις από βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης και όχι μόνο εντείνονταν. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι είχαν παρατηρηθεί προβλήματα συνεννόησης της πολιτικής ηγεσίας με κάποια από τα πρόσωπα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο υπήρχε έντονη φημολογία εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σίγουρα σε αντικατάσταση του Α/ΓΕΕΘΑ. Η απόφαση για μαζικότερες αλλαγές έχει και ως στόχο να υπάρξει ανανέωση στους ανώτατους επιτελείς που θα χειριστούν από εδώ και στο εξής τα κρίσιμα θέματα της άμυνας και των εξοπλισμών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ακουγόταν και πέρυσι γι’ αυτήν τη θέση. Διαθέτει μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ στις ειδικές δυνάμεις αλλά και διακρίσεις. Ήταν αυτός που είχε συνοδεύσει τον Γιώργο Κατρούγκαλο κατά την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ