The Guardian: Τουλάχιστον 24.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

Για παιδιά που τα έχουν “δαγκώσει ποντίκια, φίδια και σκορπιοί, για εκατοντάδες ανθρώπους που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ένα μπάνιο και για τις ελλείψεις σε φαγητό που τείνουν να γίνουν κανονικότητα” στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κάνει λόγο ο The Guardian σε άρθρο με τίτλο: “Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν για καταστροφή στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων”.

Η Sophie McCann από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι “τουλάχιστον 24.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένοι στα υπερπλήρη κέντρα φιλοξενίας των νησιών του Αιγαίου και ζουν σε συνθήκες που πλησιάζουν τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής. Τέσσερα χρόνια μετά την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας, υπάρχουν φόβοι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το επίπεδο του ‘πόνου’ που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι δεν περιγράφεται” και προσθέτει:

“Αγωνίζομαι να βρω τις σωστές λέξεις, γιατί κανένας δεν μπορεί να μεταδώσει την απόλυτη δυστυχία και την απάνθρωπη κατάσταση που στην Ευρώπη είναι ειλικρινά απίστευτη”.

Το βρετανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι το δράμα που συντελείται στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Ευρώπης συνοδεύει η απότομη άνοδος του αριθμού των ανθρώπων που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα από την Τουρκία.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έφθασαν στις ελληνικές ακτές, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των θαλάσσιων αφίξεων στη χώρα το 2019. Με τους ίδιους ρυθμούς να συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο, εκφράζονται φόβοι ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας προσφυγικής κρίσης – έστω και εάν οι αριθμοί είναι μικρότεροι από εκείνους τους 2016, όταν περίπου 2.000 άνθρωποι έφθαναν με βάρκες στις ακτές.

Πηγή πληροφοριών: The Guardian

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ