Δίκη Siemens: Η μίζα ζημίωσε το Δημόσιο κατά 69 εκατομμύρια ευρώ – Για ποιους ζήτησε ενοχή η Εισαγγελέας

Της Άννας Κανδύλη

Την ενοχή των 11 εκ των 16 κατηγορουμένων για τους οποίους αγόρευσε σήμερα , πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Μεταξύ αυτών τα πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens ΕΛΛΑΣ Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας( ο οποίος έχει «εξαφανιστεί» από το 2008) , Πρόδρομος Μαυρίδης, Ηλιας Γεωργίου, Αλέξανδρος Αθανασιάδης καθώς και πρώην στελέχη της μητρικής εταιρείας.

Η κ. Ελένη Σκεπαρνιά πρότεινε την ενοχή τους κατά περίπτωση για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι ρόλοι

Ειδικότερα, για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο ανέφερε πως “γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές” ενώ τόνισε πως με τον Πρόδρομο Μαυρίδη “είχαν κατανείμει τους ρόλους: Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του”.

Κατά την Εισαγγελέα δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός Χριστοφοράκου περί δεδικασμένου, λόγω καταδίκης του στην Γερμανία για την “υπόθεση Siemens” καθώς “οι ποινές αυτές αφορούν την διακίνηση επτά εμβασμάτων” τα οποία “δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002”. Κατά την εισαγγελέα μάλιστα ο Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στην Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων , ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.

Σημείωσε επίσης η κ. Σκεπαρνιά πως για τη σύμβαση 8002 ο Χριστοφοράκος διακίνησε ποσά που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα μετρητά.Ζημία 69 εκ. ευρώΑναφερόμενη συνολικά στην υπόθεση, η εισαγγελική λειτουργός είπε ότι,η Siemens έδινε 15 εκ.ευρώ ετησίως σε μίζες. Τα «δώρα» έφταναν στους αποδέκτές τους με εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες οφφ σορ, εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά. Κατα την εισαγγελέα , “αυτή ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την σύμβαση 8002 που υπεγράφη με τον ΟΤΕ το 1997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ”.Οπως είπε η κ. Σκεπαρνιά και με βάση έγγραφο της μητρικής εταιρείας, τον Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι για την επίμαχη σύμβαση που αφορούσε την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκτασή της το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% για την αρχική και στο 8,5% για την επέκταση της σύμβασης επί του συνολικού κόστους του έργου.Η μίζα, κατά την εισαγγελέα, ζημίωσε το Δημόσιο κατά 69 εκατομμύρια ευρώ.Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη όπου αναμένεται η κ. Σκεπαρνιά να προτείνει επί της ενοχής και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ